Egovajeessa muutos ei onnistu

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Teit taas uudenvuodenlupauksen. Joko repsahdit? Työssäsikin yritetään toteuttaa muutosta. Harvoin onnistuu.

Opin tämän taas kerran kantapään kautta. Löimme ystävän kanssa vetoa painonpudotuksesta. Viisi kiloa pois jouluun mennessä. Häviäjä(t) kirjoitta(v)a(t) julkisesti epäonnistumisesta. Tämä on minun kirjoitukseni.

Ego ja sen vaje

Muutoksen vaikeuteen on monia syitä. Yksi niistä on ego. Vaan toisinpäin kuin yleensä luullaan. Egovaje estää muuttumasta.

Ego on mentaalista energiaa. Kaikki tahdonalaiset ponnistelut kuluttavat tätä energiaa, jota ihmisessä on rajallinen määrä. Kuluttavaa ovat järkeily, tunteiden käsittely ja fyysinen suorittaminen.

Energiaasi siis kuluttaa esimerkiksi ajattelun välttäminen (unohda pinkit muumit poreammeessa) tai tunnereaktion tukehduttaminen (ole välittämättä puolison, asiakkaan, pomon tai kollegan ilkeilystä).

Kun pakotat itsesi tekemään jotain (tai olemaan tekemättä), halu ja kyky hillitä vähenee. Se on kuluttavaa. Tämä voidaan jopa todentaa veren glukoositasoja mittaamalla.

Halutessamme muuttaa jotain, pitää meillä riittää mentaalienergiaa, egoa. Tahdonvoimaa. Siksi kannattaa muuttaa mahdollisimman vähän kerrallaan. Samalla energiaa ei saisi kulua muutoksen kannalta turhiin asioihin.

Muutoksen johtaminen

Jotkut ”johtajat” kuvittelevat, että muutos toteutuu paremmin kettuilemalla, kurmoottamalla ja nalkuttamalla. Ei, vaan pitää olla normaaliakin kannustavampi, innostavampi ja ymmärtäväisempi.

Jotkut ajattelevat, että lupaus itselle toteutuu parhaiten, kun tekee elämässään täyskäännöksen. Lopettaa kaikki paheet kerrallaan, syö nälkäkuolemarajalla ja treenaa kuin huippu-urheilija. Ei. Tämä on takuuvarma keino romahdukseen.

Muuta yksi asia kerrallaan ja niin pienenä muutoksena, että egosi tuskin huomaa. Kun muutoksesta on tullut uusi normaali, voit ottaa seuraavan askeleen: toisen asian tai vähän enemmän sitä ensimmäistä.

Aluksi painoa lähti reippaasti. Sitten ei millään. Kohta sitä alkoikin tulla takaisin. Lopputulos taitaa olla kilo tai kaksi enemmän kuin aloittaessa.

(Lähde: Roy Baumeister: Self-control as a limited resource, 1998)

Toni Hinkka

Kirjoittaja on johtamisen ammattimentori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.