Päätoimittaja Kannala: Matkailu vetää Helsingissä – potentiaalia on vielä paljon varastossa

Karri Kannala

Helsinki vetää matkailijoita – puhutaan buumista.

Helsingin seudun suunnat -tilastojen mukaan rekisteröityjen yöpymisten määrä jatkoi Uudellamaalla kasvuaan edellisten neljännesten tapaan myös vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä. Kasvutahti lähenteli jo kymmentä prosenttia, mikä on suurin sitten vuoden 2018 alun. Kotimaisissa yöpymisissä kasvu oli 12 prosenttia, kovinta sitten vuoden 2010.

Uudenmaan alueista Vantaalla yöpymiset lisääntyivät kolmannella neljänneksellä eniten, peräti 16 prosenttia. Kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana yöpymiset Vantaalla lisääntyivät 12 prosenttia. Helsingissä vastaava osuus oli kahdeksan prosenttia.

Koko Suomessa yöpymiset lisääntyivät kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana neljä prosenttia, joten Uudellamaalla kasvu on ollut selvästi nopeampaa. Ilman sitä koko maan luku olisi jo heikko.

Espoossa yöpymiset olivat vuoden 2018 tasolla, joskin siellä myös absoluuttiset määrät ovat Helsinkiä ja Vantaatakin selvästi pienempiä. Näin ollen Helsingin ja Vantaan yöpymiset vaikuttavat koko alueen kehitykseen Espoota enemmän, Helsingin seudun suunnat -tilasto kertoo.

Yritin kaivaa Helsingin Uutisten arkistosta kaikkia niitä juttuja, jotka vuonna 2019 kertoivat uuden hotellin rakentamisesta Helsinkiin. Aikapulan vuoksi en päässyt loppuun saakka, mutta niitä on lukuisia. Helsingissä voidaan aidosti puhua hotellibuumista

Turhaan hotelleja ei rakenneta, sillä täyttöasteet olivat viime vuonna hyviä ja kapasiteettia on paljon vähemmän kuin esimerkiksi Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Helsingillä on matkailussa vielä paljon voitettavaa.

Luonto, meri, ravintolat, kulttuuri, tapahtumat, arkkitehtuuri, turvallisuus ja monet muut ovat Helsingin matkailuvaltteja, joita ulkomaalaiset arvostavat.

Paikallisilta nämä jäävät liian usein arjessa huomaamatta. Vaikka kotimaiset yöpymiset ovatkin kovassa kasvussa, on Helsingillä valtava potentiaali myös lähimatkailussa, ilman yöpymistarvetta.

Miten helsinkiläiset lähtisivät nykyistä aktiivisemmin tutustumaan kaupungin toiselle laidalle itselleen vieraaseen kaupunginosaan? Valofestivaali Lux Helsingin kaltaiset tapahtumat ovat yksi keino saada väki kävellen liikkeelle – tutustumisretkelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut