Päätoimittaja Kannala: Matkailu vetää Helsingissä – potentiaalia on vielä paljon varastossa

Karri Kannala

Helsinki vetää matkailijoita – puhutaan buumista.

Helsingin seudun suunnat -tilastojen mukaan rekisteröityjen yöpymisten määrä jatkoi Uudellamaalla kasvuaan edellisten neljännesten tapaan myös vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä. Kasvutahti lähenteli jo kymmentä prosenttia, mikä on suurin sitten vuoden 2018 alun. Kotimaisissa yöpymisissä kasvu oli 12 prosenttia, kovinta sitten vuoden 2010.

Uudenmaan alueista Vantaalla yöpymiset lisääntyivät kolmannella neljänneksellä eniten, peräti 16 prosenttia. Kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana yöpymiset Vantaalla lisääntyivät 12 prosenttia. Helsingissä vastaava osuus oli kahdeksan prosenttia.

Koko Suomessa yöpymiset lisääntyivät kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana neljä prosenttia, joten Uudellamaalla kasvu on ollut selvästi nopeampaa. Ilman sitä koko maan luku olisi jo heikko.

Espoossa yöpymiset olivat vuoden 2018 tasolla, joskin siellä myös absoluuttiset määrät ovat Helsinkiä ja Vantaatakin selvästi pienempiä. Näin ollen Helsingin ja Vantaan yöpymiset vaikuttavat koko alueen kehitykseen Espoota enemmän, Helsingin seudun suunnat -tilasto kertoo.

Yritin kaivaa Helsingin Uutisten arkistosta kaikkia niitä juttuja, jotka vuonna 2019 kertoivat uuden hotellin rakentamisesta Helsinkiin. Aikapulan vuoksi en päässyt loppuun saakka, mutta niitä on lukuisia. Helsingissä voidaan aidosti puhua hotellibuumista

Turhaan hotelleja ei rakenneta, sillä täyttöasteet olivat viime vuonna hyviä ja kapasiteettia on paljon vähemmän kuin esimerkiksi Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Helsingillä on matkailussa vielä paljon voitettavaa.

Luonto, meri, ravintolat, kulttuuri, tapahtumat, arkkitehtuuri, turvallisuus ja monet muut ovat Helsingin matkailuvaltteja, joita ulkomaalaiset arvostavat.

Paikallisilta nämä jäävät liian usein arjessa huomaamatta. Vaikka kotimaiset yöpymiset ovatkin kovassa kasvussa, on Helsingillä valtava potentiaali myös lähimatkailussa, ilman yöpymistarvetta.

Miten helsinkiläiset lähtisivät nykyistä aktiivisemmin tutustumaan kaupungin toiselle laidalle itselleen vieraaseen kaupunginosaan? Valofestivaali Lux Helsingin kaltaiset tapahtumat ovat yksi keino saada väki kävellen liikkeelle – tutustumisretkelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 2. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 3. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 4. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 5. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 12. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 13. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 14. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.