Päätoimittaja Kannala: Väärinymmärtäjiä, aiheetta loukkaantujia ja törkyturpia on liiaksi

Päätoimittaja Kannala

"Murheellinen aikamme kuva: kun perustetaan rasismin ja kiusaamisen vastaiseksi ilmoittautuva liike, sen ensi askeleet näyttävät liittyvän siihen, ketkä siinä saavat olla mukana ja ketkä potkitaan pois."

Näin twiittasi viime viikolla kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Juhana Vartiainen Hän viittaa viime viikkoina paljon julkisuutta saaneeseen Silakat-liikkeeseen, joka tituleeraa itseään puoluepoliittisesti sitoutumattomaksi, rauhanomaista vastavoimaa edustavaksi liikkeeksi joka vastustaa eriarvoistavaa, rasistista ja vihaa lietsovaa politiikkaa.

Italiassa suositusta Sardiini-liikkeestä mallia ottava Silakat keräsi lyhyessä ajassa sosiaalisen median ryhmiinsä tuhansia seuraajia. Ryhmissä on käyty aktiivista keskustelua, joista syntyi nopeasti kohu ja sanasota.

Silakka-ryhmien ylläpito on estänyt lukuisia ryhmiin liittyneitä henkilöitä kirjoittamasta kommentteja ryhmien foorumeihin ja potkinut pois täysin asiallista ja yhteiskunnassa arvostettua väkeä, jonka ajatusmalli ei vain vastaa silakoiden omaa ideologiaa.

Malliesimerkki omasta mielestään suvaitsevaisen ihmisjoukon suvaitsemattomuudesta, kapeakatseisuudesta ja keskustelutaidon puutteesta. Ainut oikea mielipide on oma, muut ovat vääriä.

Myös määritelmä "puoluepoliittisesti sitoutumaton" joutuu Silakat-liikkeen kohdalta varsin kyseenalaiseen valoon, kun seuraa keskustelun ja tapahtumien kulkua.

"Kun halua aitoon keskusteluun ei enää ole, lisääntyy tahallinen väärinymmärtäminen. Kun tiedolla on merkitystä vain sen palvellessa omaa agendaa, syntyy tilaa puolitotuuksille, valheillekin."

Tämä oli lainaus presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta, joka oli jälleen kerran erinomainen, mielestäni paras.

Keskustelukulttuuri sosiaalisessa mediassa on lähtenyt täysin laukalle. Väärinymmärtäjiä, aiheetta loukkaantujia ja törkyturpia on liiaksi.

Sananvapaus ymmärretään väärin ja sitä puolustetaan ja käytetään silloin, kun se palvelee omaa etua. Vastuuta sanomisista vältellään.

Useat merkittävässä asemassa olevat poliitikot ja heidän avustajansa ovat kadottaneet moraalinsa vastuullisina keskustelijoina. Se on omiaan ruokkimaan someraivoa, aivan kuten kasvonsa menettäneet silakatkin.

Välillä tekisi mieli lähteä Twitteristä kokonaan pois, ja moni on niin tehnytkin. Se kertoo siitä, että trollit, törkyturvat ja puolitotuutta huutelevat oman agendansa äänitorvet vaimentavat alleen jo liiaksi maltillisen keskustelun. Osa ei edes uskalla aloittaa sitä, koskaa pelkää joutuvansa masinoidun somemyrskyn silmään.

Tämän vuoksi vastuullista journalismia tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Siksi on tärkeää, että esimerkiksi toimittajien maalittamista ei sallita, ja sen kohteeksi joutuvia journalisteja tuetaan.

Tästä hyvä esimerkki on Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin julkisesti antama tuki politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalalle Haapalan ja Ilta-Sanomien ansiokas journalismi Al-Holin ympärillä kun ei vain kaikkien omaan agendaan sopinut. Kuten hyvän journalismin ei pidäkään sopia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.