Lauantaivieras Jan Vapaavuori: Mikään raha ei riitä, jos ihmisiä ei ole

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Jan Vapaavuori

Helsinki uutisoi loppusyksystä osin jopa kriittisestä tilanteesta varhaiskasvatuksessa. Joulun pyhinä otsikoihin nousi kaupungin aie nostaa tilapäisesti lääkärien palkkoja merkittävästi. Molemmissa taustalla on kyse henkilöstön saatavuudesta. Tehtäviin koulutettuja ihmisiä ei yksinkertaisesti löydy. Tästä taas seuraa, että palvelujen järjestäminen sakkaa.

Työvoimapulaa on monissa muissakin kaupungin toiminnoissa. Eikä ongelma rajoitu Helsinkiin, vaan sama tuska jaetaan ympäri Suomea.

On vaikea nähdä, että tilanne olennaisesti helpottuisi. Väestön ikääntyminen vie työmarkkinoilta enemmän väkeä kuin mitä nuorista ikäluokista tulee lisää. Tukea tarvitsevan vanhusväestön määrä kasvaa. Koulutusvaatimuksia tiukennetaan koko ajan. Nykyhallitus puuhaa useamman uudistuksen kanssa, jotka edellyttävät tuhansia uusia lääkäreitä ja hoitajia. Yhtälö ei yksinkertaisesti toimi. On vastuutonta tai naivia uskoa, että maailma pelastuu pelkkiä lakeja säätämällä.

Myös yksityinen sektori kärsii samasta vaivasta. Esimerkiksi koodaajista on valtava pula. On hyvä muistaa, että elinkeinotoiminnan tuotos pitää lopulta pystyssä koko maata.

Mikään raha ei riitä, jos ihmisiä ei ole. Hyvää tarkoittavat uudistukset eivät yksinkertaisesti toteudu. Eikä rahaakaan liikaa ole. Helsinkiä lukuun ottamatta koko kuntasektori kipuilee talousvaikeuksien kanssa.

Ratkaisuja löytyy, mutta ne vaativat uudenlaista otetta ja johtajuutta. Ensinnäkin työperäistä maahanmuuttoa on pakko lisätä. Kaikki esteet, joita edelleen riittää, on yksinkertaisesti raivattava. Digitalisaatioon ja tekoälyyn on panostettava rajusti myös julkisella sektorilla. Työn organisointiin ja hyvään johtamiseen on kiinnitettävä toden teolla huomiota. Kannustinjärjestelmiä, puhuttiin sitten valtionosuuksista tai palkoista, on kehitettävä suuntaan, joka edistää näitä asioita. Edellisissä onnistuminen on myös paras tae sille, että julkisen sektorin ammattilaisille voidaan maksaa kunnon korvaus arvokkaasta työstään.

Poliitikkojen on uskallettava mennä vaaleihin lupaamalla parempaa työelämää eikä uusia virkoja. Johtajien on avattava Suomea maailmalle. Näiden tavoitteiden eteen aion jatkossakin itse toimia.

Kirjoittaja on Helsingin pormestari (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 9. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.