Päätoimittaja Kannala: Helsinki tyrinyt Malmi-casen useasta näkökulmasta

Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Karri Kannala aloittaa Helsingin Uutisten päätoimittajana. Johanna Erjonsalo

Karri Kannala

Malmin lentokentän käytöstä syntynyt riita kärjistyy yhä – kuten arvata saattoi.

Ylenmukaan lentotoiminta on jatkunut vuodenvaihteen jälkeen normaalisti, vaikka Helsingin kaupunki on edellyttänyt lentojen lopettamista vuoden 2019 loppuun mennessä ja irtisanonut lentokenttätoiminnan vuokrasopimuksen päättymään samaan ajankohtaan.

Ylen haastattelema Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg sanoi, että heillä on Traficomilta lentopaikan pitolupa ja lentäminen jatkuu jatkossakin tänä vuonna. Yhdistys aikoo kuitenkin katsoa, miten Helsingin kaupunki reagoi käräjäoikeudessa riitautettuun vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Kaupunki puolestaan on ilmoittanut, ettei se aio hyväksyä enää kentän käyttöä. Näyttää siis siltä, että neuvotteluratkaisua on turha edes toivoa.

Lokakuun lopulla kymmenet Helsingin kaupunginvaltuutetut vetosivat pormestari Jan Vapaavuoreen (kok.) sekä kaupungin virkamiehiin lopetusuhan alla olevan Malmin lentokentän puolesta.

Yhteensä 40 valtuutettua ja varavaltuutettua julkaisi avoimen kirjeen, jossa he ilmaisevat huolensa kenttäkiistasta.

Valtuutettujen mukaan riidassa pitäisi ottaa kahden vuoden aikalisä, jona aikana ilmailutoiminta Malmilla voisi jatkua määräaikaisin vuokrasopimuksin.

Malmin kentän tilanteesta on puhuttu eduskunnassa saakka, koska korvaavaa paikkaa lentotoiminnalle ei ole vieläkään järjestetty.

Vuosia jatkunut kiista on hoidettu puolin ja toisin luokattomasti – näinä vuosina olisi ollut hyvää aikaa neuvotella fiksu, kaikkia palveleva kokonaisratkaisu.

Helsingin Uutistentietojen mukaan Nummelan lentokenttä olisi korvaamassa Malmin. Vihdin kunta on pannut kenttää kuntoon urakalla ja lisää rahaa olisi luvassa. Vihti hamuaa Nummelaan myös Ilmailumuseoa, mutta Vantaa ei siitä hevillä luovu.

Nummela ei sijaintinsa puolesta ole kaukana Malmista ja on selvää, että Vihdille Malmin mittaluokassa liikkuvan toiminnan saaminen kuntaan olisi kova juttu.

Kävi miten kävi, on Helsinki tyrinyt Malmi-casen useasta näkökulmasta. Syyllisiä kannattaa vastapuolen lisäksi etsiä peilin avulla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut