Helsingin kannattaa rohkeasti ulkoistaa terveysasemia

Karri Kannala

Helsingin kaupungin terveyspalveluja haluttaisiin parantaa ulkoistamalla yksi tai kaksi terveysasemaa. Tästä ehdotetaan tuotavaksi lautakunnalle esitys ensi vuoden aikana. Helsingissä on 23 terveysasemaa.

Ulkoistamisajatus on peräisin kokoomuksen ryhmäaloitteesta. Puolueen mukaan kiireettömään hoitoon pääsyn kehitys on viime aikoina ollut surkeaa.

"Keväällä 2018 yli puolella terveysasemista pääsi hoitoon alle kahdessa viikossa. Nyt alkusyksystä alle kahdessa viikossa hoitoon pääsi vain kahdella terveysasemalla", aloitteessa kauhistellaan.

Hoitoon pääsy on vielä alkusyksystäkin hidastunut. Joulukuun alussa peräti 14 terveysasemalla kiireettömän hoidon tavanomainen odotusaika oli reilusti yli kuukauden.

Tilastossa eivät ole mukana akuuttiajat eikä hoidon tarpeen arviointiin pääsy. Hoidon tarve arvioidaan useimmiten puhelimessa. Näistä potilaista noin puolelle vastaanottoaika pystytään varaamaan jo samalle päivälle.

Ulkoistuksella ei terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan pyritä vain saatavuuden parantamiseen, vaan myös vaihtoehtojen lisäämiseen.

Alkuvuodesta tehdyssä selvityksessä havaittiin, että terveysasemien välillä on merkittäviä eroja toimintatavoissa ja tuottavuudessa.

Espoon on ulkoistanut kaksi terveysasemaa. "Espoon kokemus on, että käyntimäärät lisääntyivät sekä lääkärin, että hoitajien vastaanotoilla ja jonoja pystyttiin lyhentämään", Turpeinen sanoo.

Helsingissä mahdollinen ulkoistus tapahtuisi aikaisintaan vuodelle 2021. Ulkoistettavia asemia ei ole vielä valittu. Keskikokoinen terveysasema olisi todennäköisesti järkevin. Ulkoistettavia olisi hyvä olla kaksi, eri puolilta kaupunkia, Turpeinen totesi haastattelussamme.

Terveysasemia pyörittävät yritykset valittaisiin kilpailuttamalla. Vanhojen työntekijöiden kohtalo riippuisi siitä, millainen sopimus asemalle tehdään. Manner-Suomen terveysasemista oli ulkoistettu 9,2 prosenttia vuonna 2017.

Helsingin kannattaa ehdottomasti testata ulkoistamista ja seurata herkällä korvalla kokeilun tuloksia. Jos ne ovat hyviä, kuten esimerkit muualta osoittavat, kannattaa ulkoistamista lisätä ripeästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 2. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 3. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 4. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 5. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 6. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 9. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 10. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 11. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 12. Sompasaari saa päiväkodin
 13. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 14. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 15. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.