Helsingin kannattaa rohkeasti ulkoistaa terveysasemia

Karri Kannala

Helsingin kaupungin terveyspalveluja haluttaisiin parantaa ulkoistamalla yksi tai kaksi terveysasemaa. Tästä ehdotetaan tuotavaksi lautakunnalle esitys ensi vuoden aikana. Helsingissä on 23 terveysasemaa.

Ulkoistamisajatus on peräisin kokoomuksen ryhmäaloitteesta. Puolueen mukaan kiireettömään hoitoon pääsyn kehitys on viime aikoina ollut surkeaa.

"Keväällä 2018 yli puolella terveysasemista pääsi hoitoon alle kahdessa viikossa. Nyt alkusyksystä alle kahdessa viikossa hoitoon pääsi vain kahdella terveysasemalla", aloitteessa kauhistellaan.

Hoitoon pääsy on vielä alkusyksystäkin hidastunut. Joulukuun alussa peräti 14 terveysasemalla kiireettömän hoidon tavanomainen odotusaika oli reilusti yli kuukauden.

Tilastossa eivät ole mukana akuuttiajat eikä hoidon tarpeen arviointiin pääsy. Hoidon tarve arvioidaan useimmiten puhelimessa. Näistä potilaista noin puolelle vastaanottoaika pystytään varaamaan jo samalle päivälle.

Ulkoistuksella ei terveys- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan pyritä vain saatavuuden parantamiseen, vaan myös vaihtoehtojen lisäämiseen.

Alkuvuodesta tehdyssä selvityksessä havaittiin, että terveysasemien välillä on merkittäviä eroja toimintatavoissa ja tuottavuudessa.

Espoon on ulkoistanut kaksi terveysasemaa. "Espoon kokemus on, että käyntimäärät lisääntyivät sekä lääkärin, että hoitajien vastaanotoilla ja jonoja pystyttiin lyhentämään", Turpeinen sanoo.

Helsingissä mahdollinen ulkoistus tapahtuisi aikaisintaan vuodelle 2021. Ulkoistettavia asemia ei ole vielä valittu. Keskikokoinen terveysasema olisi todennäköisesti järkevin. Ulkoistettavia olisi hyvä olla kaksi, eri puolilta kaupunkia, Turpeinen totesi haastattelussamme.

Terveysasemia pyörittävät yritykset valittaisiin kilpailuttamalla. Vanhojen työntekijöiden kohtalo riippuisi siitä, millainen sopimus asemalle tehdään. Manner-Suomen terveysasemista oli ulkoistettu 9,2 prosenttia vuonna 2017.

Helsingin kannattaa ehdottomasti testata ulkoistamista ja seurata herkällä korvalla kokeilun tuloksia. Jos ne ovat hyviä, kuten esimerkit muualta osoittavat, kannattaa ulkoistamista lisätä ripeästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 12. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.