Kirkon monet kasvot

Helsingin seurakunnat tarjoavat joulun alla paljon erilaisia joulutapahtumia. Joulun sanomaan voi virittäytyä muun muassa seurakuntien jouluruokailuissa ja puurojuhlissa. Tapahtumat ovat kaikille avoimia.

Joulu on seurakunnissa erityisen kiireistä aikaa. Kristillisen juhlan alla seurakunnat tarjoavat sekä henkistä että taloudellistakin tukea. Monelle jo yhdessä oleminen on jouluna tärkeää.

Kirkko on näkyvä osa suomalaista yhteiskuntaa, mutta erityisesti sen rooli korostuu jouluna ja pääsisäisenä, mikä on luonnollistakin kristillisten juhlapyhien ansiosta.

Kirkko voisi kainostelematta röyhistää rintaansa useamminkin. Helsingin seurakunnissa tehdään päivittäin arvokasta työtä, josta iso osa ei leimaudu mitenkään seurakunnan toiminnaksi.

Seurakunnat tuottavat valtavasti laadukkaita palveluja muun muassa lapsiperheille, ikäihmisille ja syrjäytymisvaarassa oleville. Silti moni muistaa ja tuntee kirkon vain rippikoulusta, häistä tai hautajaisista.

Kirkko on saanut viime vuosina paljon kuraa niskaansa – milloin minkäkin gaten takia tulee piikki tilastoon, joka kertoo kirkosta eronneiden määrän. Kohujen alle jää pyyteetön työ, jota seurakunnissa tehdään päivästä toiseen ihmisten arjen eteen.

Useat seurakunnat painivat myös taloushaasteiden kanssa. Kiinteistömassa on paikoin valtava ja ylläpitokustannukset laukkaavat. Oheneva veropohja ei helpota yhtälöä.

Moni kirkosta eroava miettii, mitä vastinetta minä verorahoilleni saan? Mieleen juolahtaa liian monelle vain edellä mainittu pyhä kolminaisuus.

Olisiko kirkon aika nostaa päätään myös joulun ja muiden juhlapyhien ulkopuolella, arjessa? Miksi seurakunnat eivät hillitysti ja tyylikkäästi, mutta selvästi nykyistä aktiivisemmin kerro, mitä kaikkea ne tarjoavat ja järjestävät? Ja pääosin ilman kirkkoon kuulumisen pakkoa.

Mielestäni seurakuntien hyvä työ ansaitsee tulla nähdyksi. Se voi olla polku myös kirkon aseman vahvistamiseen nyky-yhteiskuntaan sopivalla tavalla, ilman, että mielensäpahoittajat taas loukkaantuvat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut