Valtionomistus hyvän hallinnon raunioilla

toimitus

Valtio yrityksen omistajana on kaunis ajatus. Paratiisissa kotimaiset työpaikat säilyisivät globaaleista ja pysyvistä toimintaympäristön muutoksista huolimatta. Yritysjohdon bonukset laitettaisiin aisoihin. Veroja maksava kansa hyötyisi yritystoiminnan arvonnoususta valtion omistamien osakkeiden kautta.

Unelmahöttö ei vastaa todellisuutta. Poliitikot puuttuvat yritysten arkiseen toimintaan ja liiketoimintapäätöksiä ruoditaan iltapäivälehdissä. Ikävä kyllä poliitikon logiikassa päätös näyttää syntyvän huutoäänestyksellä.

Nyt poliittisella vasemmistolla on Posti-kiistassa heikonlaiset kortit käsissään. Yhtä aikaa yritetään esittää omistajaohjaajaa, liikkeenjohdon sparraajaa, työehtojen valvojaa, saavutettujen eujen suojelijaa ja yleisen moraalin vartijaa.

Sijoittajan silmin Posti on pysyvästi muuttuneessa tilanteessa, jossa aiemmin melko suojatussa markkinassa saattoi tehdä tulosta ja maksaa elämiskustannuksiin nähden säädyllisiä palkkoja.

Sittemmin kilpailu on muuttanut yhtälöä. Ongelma ei ole pääomituksessa, jos päivittäisen liiketoiminnan kustannuskilpailukyvyn vaje ohjaa asiakkaita kilpailijoiden luukuille. Vaikea yhtälö ei siis ole kestävällä tavalla ratkaistavissa esimerkiksi käyttämällä valtionomaisuuden myyntituloja tai eläkevaroja. Asiakkaat ratkaisevat. Lakolla menetetään asiakkaita ja veronmaksajien omistaman yrityksen arvo lahoaa.

On totta, että kymmenien prosenttien palkanalennuksen jälkeen harva tulee pk-seudulla toimeen. Elämisen hintataso on elintärkeä mutta silti erillinen kysymys poliitikoille. Työntekijän palkan maksaa yrityksen asiakas, ei omistaja.

Yleisemminkin työpaikkoihin kohdistuu painetta perinteikkäissä yrityksissä. Ääritehokkaiden uusien toimijoiden rantauduttua uhan alla ovat myös pankit, tavaratalokauppa, ruokakauppa, mediasektori, lentoliikenne ja taksiala. Muutostsunami tulee toimialarajat ja kansalliset rajat ylittävästä lisääntyvästä kilpailusta. Vetelässä ohjauksessa tai omistuksessa ajelehtineissa yrityksissä työtä karsitaan nyt surutta.

Kun kustannukset ovat jäykät ja uudet kilpailijat painavat tuloja, yhtälöstä kumahtavat lopun alkutahdit. Markkinatalousrealisti ehdottaisi, että joillekin jäisi työtä pienemmällä korvauksella, jos vaihtoehtona on se, ettei mitään olennaisesti muuteta vaan jatketaan kohti täydellistä romahdusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
 11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
 13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 8. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 9. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 10. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.