Kuntien leipäjono luikertelee kehä III:n rajoilla

Karri Kannala

Helsingistä lähtee joka päivä salkkumies maakuntiin. Salkussa on aina miljoona euroa helsinkiläisten veronmaksajien rahoja, joita hän jakelee pienemmille kaupungeille ja kunnille. Näin kirjoitti toimittajamme Jukka Hämäläinen verotulontasausta koskevassa artikkelissaan

Näin ei tietenkään käytännössä tapahdu, mutta rahamäärä on oikea. Helsinki avustaa ensi vuonna muita kuntia 376 miljoonalla eurolla.

Pääkaupunkiseudun muutkin kunnat avustavat vähävaraisia kuntia. Kuntaliiton arvion mukaan Espoo maksaa ensi vuonna verotulontasausta 169 miljoonaa euroa, Vantaa 38 ja Kauniainen 14 miljoonaa. Nettomaksajia Suomen kunnista on vain 23, muut ovat saamapuolella.

Suurimmat tasauksen saajat ovat kaupunkeja. Jyväskylä nettoaa ylimääräisiä verotuloja 53 miljoonaa euroa, Joensuu 41, Kuopio 36 ja Lahti 34 miljoonaa euroa. Oulua autamme 36 miljoonalla ja Tamperettakin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Verotulontasaus osuu kipeimmin voimakkaasti kasvaviin Espooseen ja Vantaaseen. Espoon rahat hupenevat välttämättömiin investointeihin, kuten koulujen ja päiväkotien kunnostamiseen, länsimetroon ja Kehä I:n parantamiseen, vaikka se olisi jo pitkään halunnut rakentaa teatterin ja jalkapallostadionin. "Mutta ei meillä ole ollut siihen resursseja. Sen sijaan avustamistamme kaupungeista ne löytyvät", kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tuskaili haastattelussamme.

Helsingin maksama verotulontasaus on kasvanut muutamassa vuodessa noin 90 miljoonaa euroa. Silti pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) näkemys eroaa Espoon ja Vantaan linjasta.

"On itsestäänselvyys, että kuntien tulo- ja kustannuspohjan eroja täytyy kuntien välillä tasata. Mekanismi on olennainen osa suomalaista hyvinvointijärjestelmää, mutta järjestelmää pitäisi pystyä korjaamaan sen suhteen, miten huomioidaan esimerkiksi maahanmuuton kuluja", Vapaavuori totesi Helsingin Uutisille.

Ymmärrän niin Vapaavuorta, Mäkelää kuin Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljastakin Helsinki porskuttaa edelleen taloudellisesti hyvin ja haluaa myös kantaa pääkaupungille kuuluvaa "yhteiskuntavastuutaan". Sen sijaan Espoo ja Vantaa joutuvat pian rokottamaan jo omia asukkaitaan, jos verotulontasausta ei saa järkeistettyä.

Hulluinta tässä on, että maakunnissa vielä koetaan, että pääkaupunkiseutu kahmii heidän rahojaan, vaikka rahaa lähtee juuri toiseen suuntaan salkkukaupalla ja suurin osa muun muassa maahanmuutosta kuormittaa Helsinkiä, Espoota ja Vantaata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 2. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 3. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu
 4. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 5. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 6. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 7. T24: Virossa yöpyneiden matkailijoiden määrä pysyi alhaisena myös toukokuussa
 8. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 9. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 10. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 11. Lukijalta: Suurkiitos kuntoportaista
 12. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 13. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
 14. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 15. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 3. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 4. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 5. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 6. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 7. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 8. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 9. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 10. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 11. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna
 12. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 15. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.