Helsingin sataman pitää jatkossakin olla keskustassa

Karri Kannala

Rahdin ansiosta varustamot pystyvät pitämään matkalippujen hinnat edullisina. Sama pätee toisin päin. Jos rahtia ei kuljetettaisi samoilla laivoilla matkustajien kanssa, suuremmat kuljetuskustannukset lisättäisiin tuotteiden hintaan. Tämän pyhän liiton vuoksi Helsinki on Euroopan vilkkain kansainvälinen matkustajasatama.

Suurin osa sataman matkustajaliikenteestä – 8,9 miljoonaa matkaa vuodessa – tehdään Helsingin ja Tallinnan välillä. Vaikka 2,3 miljoonan matkan Tukholman-liikenne jää määrältään Tallinnan-liikenteestä, sekin on edelleen vilkasta.

Sataman koko matkustajamäärä 11,6 miljoonaa vuodessa painii samassa sarjassa Helsinki-Vantaan 20 miljoonan matkustajan kanssa. Työllistävä vaikutus on valtava: 25 000 henkeä. Taloudellinen kokonaisvaikutus on 4,1 miljardia euroa vuodessa, joista kuntaveroina Uudellemaalle kilahtaa noin 112 miljoonaa euroa.

Helsingin sataman toimitusjohtaja Ville Haapasaari totesi haastattelussamme, että sataman rooli Helsingin saavutettavuudessa ja Suomen ulkomaankaupassa on aivan keskeinen. Hän toivoi, että kun tehdään ehdotuksia liikennehaasteiden selvittämiseksi, on hyvä ymmärtää, mistä silloin puhutaan. Haapasaari viittaa Helsingin joidenkin poliitikoiden puheisiin siirtää laivojen rekkaliikenne pois keskustasta.

Haapasaari on oikeassa: nyt pitäisi aidosti nähdä iso kokonaiskuva, eikä heitellä ehdotuksia kevein perustein omien mieltymysten innoittamana. Raskaan liikenteen ja satamaliikenteen järjestämiseksi on pakko löytää järkevä ratkaisu ilman, että edellä mainitut hyödyt huuhdotaan mereen pesuveden mukana. Asian tärkeys vain korostuu, koska Helsingin sataman matkustaja- ja tavaravirtojen uskotaan kasvavan jatkossakin.

Jätkäsaaressakin ruuhkaa on lähinnä vain juuri silloin, kun laivasta purkautuu ja sinne lastataan autoja. Samalla sataman ja sen ympäristön yhteiselo on vain parantanut ja alue on nykyään paljon muutakin kuin satama. Toki aikanaan esitetyt haaveet autottomasta Jätkäsaaresta voi nyt unohtaa haihatteluna, mikä on hyvä tiedostaa myös tämän päivän kaupunkisuunnittelun realiteettina. Kuten myös se, että turistien siirtymä Vuosaaresta keskustaan ei sekään tapahdu ilman päästöjä. Päinvastoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
 11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
 13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 8. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 9. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 10. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.