Milloin päreet palavat

toimitus

Olen osallistunut lukuisiin keskusteluihin ruoan hinnasta, maataloustuesta ja aluepolitiikasta. Kerron maaseudulta saamastani palautteesta.

Pientilat ovat saattohoidossa. Ne eivät tuota ruokaa eikä rehua. Näitä tiloja on noin 25 000. Seuraavien 10 vuoden aikana kannattamattomien tilojen määrä putoaa muutaman tuhanteen. Samalla maaseutu tyhjenee työväestä. Jäljelle jää paljon työttömiä ja eläkeläisiä.

Keskusta ajaa maaseutuun pohjautuvaa maakuntahallintoa, jotta se voisi hallita seutukuntia vielä sata vuotta. Mitä tehdään maakunnilla, joissa ei ole maatiloja, työpaikkoja, veronmaksajia, palveluja eikä äänestäjiä? Ne jäävät kaupunkilaisten tuen varaan. Kepulle riittää hallinto ilman hallittavia?

Aluepolitiikan suurimmat kysymykset liittyvät väkirikkaan Suomen terveys-, työllisyys- ja talousasioihin. Niitä ratkotaan Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Näillä alueilla keskustan kannatus on kaikkein vähäisintä.

Maaseutu-Suomessa turvaudutaan yhä enemmän perussuomalaisiin alueiden edunvalvonnassa. Tämä koskee niin palkansaajia kuin maatilallisia, jotka arvostelevat keskustaa vasemmistolaistumisesta ja demarivetoiseen velkaantumispolitiikkaan suostumisesta.

Maahanmuuton vastustaminen ei ole enää tärkein syy vaihtaa keskustasta persuihin. Maaseudun ja haja-asutusalueiden väki luottaa yhä enemmän persuihin kaikissa asioissa. Jos tämä kehitys jatkuu, tulevia maakuntia johtavat persut eivätkä keskustalaiset.

Veikkaus voisi avata vedonlyönnin Antti Rinteen hallituksen elinpäivistä, sillä keskustan ydinkannattajien tyytymättömyys lisääntyy päivä päivältä.

Puolet keskustan avainhenkilöistä haluaa aidon puheenjohtajavaalin ensi kesän varsinaisessa puoluekokouksessa. Katri Kulmuni on siis pätkäpuheenjohtaja, joka hoitaa Juha Sipilältä kesken jäänyttä loppukautta.

Kulmunilla on hyvin vähän aikaa vaikuttaa keskustan kannatuskehitykseen ja Rinteen hallituspolitiikkaan. Katri juoksee kilpaa puolueen sisäisen vallankumouksen alkamisen kanssa.

Kestääkö keskustan kentän pinna ensi kesään saakka, vai palaako se puhki jo talvella taloustilanteen heikentyessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.