Mikä meni pieleen?

toimitus

Miten meni niin kuin suomalaisten omasta mielestä?

Vuosi vuodelta sosiaaliturvamenot ovat nousseet. Siitä huolimatta vanhusten hoito on heikkoa ja liian moni lapsiperhe on köyhä. Terveydenhuolto on suurissa ongelmissa, kun menot kasvavat hallitsemattomasti.

Asumistukea maksettiin kymmenen vuotta sitten 430 miljoonaa euroa. Viime vuonna maksettiin 1 500 miljoonaa euroa ja kasvupaineet ovat kovat.

Isojen kaupunkien talous heikkenee, kun menojen kasvua ei ole hillitty. Pienten kuntien tilanne on ollut kauan jo heikko, kun väki karkaa kurjistuvilta seuduilta.

Jokin tässä mättää, kun rahaa kuluu entistä enemmän ja tavoitteet karkaavat yhä etäämmälle. Korjaavat toimenpiteet kohdistuvat seurauksiin eikä syihin. Turku näyttää esimerkkiä.

Taloutta oiotaan korottamalla joukkoliikenteen lippujen hintoja (vaikka joukkoliikennettä pitäisi lisätä), pysäköintimaksuja nostetaan (vaikka keskustan liikkeisiin pitäisi saada lisää asiakkaita), luokkien oppilasmääriä lisätään (vaikka heikoimmat oppilaat kärsivät jo nyt) ja vanhus- ja vammaispalvelujen asiakasmaksut nousevat (vaikka käyttäjillä ei ole niihin varaa tälläkään hetkellä). Teot ja tavoitteet ovat ristiriidassa.

Virkamiesten määrää ei karsita, vaikka yhä useampi viranhaltija suunnittelee, kirjoittaa lausuntoja ja raportoi toisten töistä. Palveluja on helpompi karsia kuin irtisanoa virkamiehiä.

Toinen viranomainen ei välitä toisen viranomaisen toimista. Verohallinto perusti kansalaisten tulorekisterin ja teki verokorttiuudistuksen. Seurauksena oli, että palkansaajien ennakonpidätykset ovat liian pienet. Sen seurauksena kuntien verotulot laskevat tänä vuonna.

Suomessa on kuntaministeri, sosiaaliministeri, opetusministeri ja valtiovarainministeri, joiden toimia ei kukaan koordinoi. Lakeja säädetään ja päätöksiä tehdään tietämättä niiden todellisista vaikutuksista.

Sutta, sekundaa ja sekopäätöksiä syntyy, kun poliitikkojen aika kuluu oman avustajakunnan kasvattamiseen, puolueen vaalitavoitteiden esittelyyn ja oman uudelleen valinnan varmistamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 2. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 3. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 4. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 7. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 8. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 9. T24: Asiakkaat palasivat Viron ostoskeskuksiin toukokuussa – Vähittäiskaupan liikevaihto laski vain prosentin viime vuoteen verrattuna
 10. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 11. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 12. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 13. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää
 14. HSL lisää viikonloppuun yli 3 000 bussivuoroa – Matkustajamäärissä iso loikkaus, kun ravintoloiden aukiolot vapautuivat
 15. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 3. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 4. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 10. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 11. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 12. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 13. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 14. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 15. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.