Mikä meni pieleen?

toimitus

Miten meni niin kuin suomalaisten omasta mielestä?

Vuosi vuodelta sosiaaliturvamenot ovat nousseet. Siitä huolimatta vanhusten hoito on heikkoa ja liian moni lapsiperhe on köyhä. Terveydenhuolto on suurissa ongelmissa, kun menot kasvavat hallitsemattomasti.

Asumistukea maksettiin kymmenen vuotta sitten 430 miljoonaa euroa. Viime vuonna maksettiin 1 500 miljoonaa euroa ja kasvupaineet ovat kovat.

Isojen kaupunkien talous heikkenee, kun menojen kasvua ei ole hillitty. Pienten kuntien tilanne on ollut kauan jo heikko, kun väki karkaa kurjistuvilta seuduilta.

Jokin tässä mättää, kun rahaa kuluu entistä enemmän ja tavoitteet karkaavat yhä etäämmälle. Korjaavat toimenpiteet kohdistuvat seurauksiin eikä syihin. Turku näyttää esimerkkiä.

Taloutta oiotaan korottamalla joukkoliikenteen lippujen hintoja (vaikka joukkoliikennettä pitäisi lisätä), pysäköintimaksuja nostetaan (vaikka keskustan liikkeisiin pitäisi saada lisää asiakkaita), luokkien oppilasmääriä lisätään (vaikka heikoimmat oppilaat kärsivät jo nyt) ja vanhus- ja vammaispalvelujen asiakasmaksut nousevat (vaikka käyttäjillä ei ole niihin varaa tälläkään hetkellä). Teot ja tavoitteet ovat ristiriidassa.

Virkamiesten määrää ei karsita, vaikka yhä useampi viranhaltija suunnittelee, kirjoittaa lausuntoja ja raportoi toisten töistä. Palveluja on helpompi karsia kuin irtisanoa virkamiehiä.

Toinen viranomainen ei välitä toisen viranomaisen toimista. Verohallinto perusti kansalaisten tulorekisterin ja teki verokorttiuudistuksen. Seurauksena oli, että palkansaajien ennakonpidätykset ovat liian pienet. Sen seurauksena kuntien verotulot laskevat tänä vuonna.

Suomessa on kuntaministeri, sosiaaliministeri, opetusministeri ja valtiovarainministeri, joiden toimia ei kukaan koordinoi. Lakeja säädetään ja päätöksiä tehdään tietämättä niiden todellisista vaikutuksista.

Sutta, sekundaa ja sekopäätöksiä syntyy, kun poliitikkojen aika kuluu oman avustajakunnan kasvattamiseen, puolueen vaalitavoitteiden esittelyyn ja oman uudelleen valinnan varmistamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.