Vihreät tekee paljon oikein – ja noussee Helsingin suurimmaksi

Karri Kannala

Ei ole kaukana, että vuoden 2021 kuntavaaleissa vihreät tekee jälleen historiaa – nousu Helsingin ja Tampereen suurimmaksi puolueeksi on täysin realistista, Helsingissä jopa todennäköistä.

Vuoden 2017 vaalit oli vihreille menestys, eivätkä edes edellisen vakituisen puheenjohtajan törttöilyt iskeneet kannatusmittauksiin kuin hetkellisesti.

Vihreillä on Helsingissä ja Tampereella väkevä nimilista – lukuisia kovan profiilin poliitikkoja. Puolueen ehdoton vahvuus on myös se, että uusia, nuoria kykyjä nousee pintaan säännöllisesti. Yksi esimerkki on tamperelainen Iiris Suomela, joka on niittänyt jo valtakunnallistakin mainetta.

Vihreiden kohdalla puhutaan usein puolueen sisällä olevista jakolinjoista: radikaaleista vihervasemmistolaisista ja maltillisemmasta siivestä. Tuntuu siltä, että kahden kärjen taktiikka toimii: puolue saa agendansa näkyvästi esiin, mutta imee silti myös maltillisia perusäänestäjiä.

Maailman megatrendi ilmastonmuutos on vihreiden lyömäase. Suomessa kaikki muutkin puolueet ovat ympäristöpuolueita, mutta vihreiden kovaääninen ja osin populistinenkin puhe ilmasto- ja ympäristöasioista vetää puolueelle koko ajan lisää ääniä, varsinkin nuorilta.

Toinen, Suomessa hyvin merkittävä trendi, kaupungistuminen, sataa sekin vihreiden pussiin.

Vihreiden selvä ja kirkas agenda lienee menestyksen varmin tae. SDP, keskusta ja kokoomus tasapainoilevat vähän joka suuntaan, mikä on tehnyt niistä hajuttomia ja mauttomia.

Esimerkiksi Otso Kivekäs (vihr.) otti Helsingin Uutisten haastattelussa varsin selväsanaisesti kantaa moneen asiaan. Hänestä esimerkiksi koko pääkaupunkiseudun kasvu olisi järkevää puristaa Kehä I:n sisäpuolelle, jotta kehitys olisi mahdollisimman ilmastoystävällistä.

Tuostakin asiasta valtaosa on taatusti eri mieltä, mutta tämän enemmistön äänet hajautuvat eri leireihin, kun taas Kivekkään selvä kannanotto toi hänelle ja vihreille liudan lisä-ääniä.

Vihreät on tehnyt paljon oikein. Heidän teemansa purevat ja ovat ajan hermolla, eikä niistä vaieta. Menestys jatkuu niin kauan kunnes käytäntö osoittaa, että kasvisruokaa, joukkoliikennettä ja tuulisähköä ei voi tuputtaa kaikille. Silloin puolue tarvitsee maltillisen siipensä esiinmarssia.

Lisäksi vihreiden pitäisi tehdä pari taktista siirtoa. Miten saada esimerkiksi Vantaalle sellainen ehdokaslista vuoden 2021 vaaleihin, että Tampereen ja Helsingin menestys siirtyy myös sinne?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 2. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 3. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 4. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 5. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 5. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 8. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 9. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 10. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 11. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 12. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 13. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.