Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vihreät tekee paljon oikein – ja noussee Helsingin suurimmaksi

Ei ole kaukana, että vuoden 2021 kuntavaaleissa vihreät tekee jälleen historiaa – nousu Helsingin ja Tampereen suurimmaksi puolueeksi on täysin realistista, Helsingissä jopa todennäköistä.

Vuoden 2017 vaalit oli vihreille menestys, eivätkä edes edellisen vakituisen puheenjohtajan törttöilyt iskeneet kannatusmittauksiin kuin hetkellisesti.

Vihreillä on Helsingissä ja Tampereella väkevä nimilista – lukuisia kovan profiilin poliitikkoja. Puolueen ehdoton vahvuus on myös se, että uusia, nuoria kykyjä nousee pintaan säännöllisesti. Yksi esimerkki on tamperelainen Iiris Suomela, joka on niittänyt jo valtakunnallistakin mainetta.

Vihreiden kohdalla puhutaan usein puolueen sisällä olevista jakolinjoista: radikaaleista vihervasemmistolaisista ja maltillisemmasta siivestä. Tuntuu siltä, että kahden kärjen taktiikka toimii: puolue saa agendansa näkyvästi esiin, mutta imee silti myös maltillisia perusäänestäjiä.

Maailman megatrendi ilmastonmuutos on vihreiden lyömäase. Suomessa kaikki muutkin puolueet ovat ympäristöpuolueita, mutta vihreiden kovaääninen ja osin populistinenkin puhe ilmasto- ja ympäristöasioista vetää puolueelle koko ajan lisää ääniä, varsinkin nuorilta.

Toinen, Suomessa hyvin merkittävä trendi, kaupungistuminen, sataa sekin vihreiden pussiin.

Vihreiden selvä ja kirkas agenda lienee menestyksen varmin tae. SDP, keskusta ja kokoomus tasapainoilevat vähän joka suuntaan, mikä on tehnyt niistä hajuttomia ja mauttomia.

Esimerkiksi Otso Kivekäs (vihr.) otti Helsingin Uutisten haastattelussa varsin selväsanaisesti kantaa moneen asiaan. Hänestä esimerkiksi koko pääkaupunkiseudun kasvu olisi järkevää puristaa Kehä I:n sisäpuolelle, jotta kehitys olisi mahdollisimman ilmastoystävällistä.

Tuostakin asiasta valtaosa on taatusti eri mieltä, mutta tämän enemmistön äänet hajautuvat eri leireihin, kun taas Kivekkään selvä kannanotto toi hänelle ja vihreille liudan lisä-ääniä.

Vihreät on tehnyt paljon oikein. Heidän teemansa purevat ja ovat ajan hermolla, eikä niistä vaieta. Menestys jatkuu niin kauan kunnes käytäntö osoittaa, että kasvisruokaa, joukkoliikennettä ja tuulisähköä ei voi tuputtaa kaikille. Silloin puolue tarvitsee maltillisen siipensä esiinmarssia.

Lisäksi vihreiden pitäisi tehdä pari taktista siirtoa. Miten saada esimerkiksi Vantaalle sellainen ehdokaslista vuoden 2021 vaaleihin, että Tampereen ja Helsingin menestys siirtyy myös sinne?