Helsingin pitää ulosmitata rantareitin potentiaali

Päätoimittaja Kannala

Helsingin ainutlaatuinen piirre on 130 kilometriä pitkä, avoin rantareitti

Reitille on nyt kartoitettu 120 mahdollista kohdetta erityyppiselle toiminnalle, kuten kahviloille tai vesiurheilulle.

Lisäksi parhaillaan yleisön arvioitavana kaupunkiympäristön toimialan some-tileillä ovat rantareitin merkitsemisen testiopasteet. Muotoillut opasteet tulevat maastoon kesällä 2020. Ensimmäiset opastettavat reitit ovat kantakaupungin kierros ja Laajalahden ympäri kiertävä reitti.

Rantareitin uusien palvelupaikkojen kartoitus perustuu ranta-alueiden kaavoittajien ja aluesuunnittelijoiden haastatteluihin sekä asemakaavoihin, raportteihin ja muihin suunnitelmiin.

Ensimmäistä kertaa koko rannan pituudelta yhteen koottu tieto helpottaa sekä kaupungin asiantuntijoiden työtä että yrittäjiä ja muita toimijoita, jotka etsivät toiminnalleen sopivaa paikkaa.

Uudet toimintapaikat tullaan luovuttamaan pääosin julkisten hakumenettelyjen kautta.

Suunnittelussa on huomioitu meriluonnon suojeleminen tunnistamalla ranta-alueilta paikkoja, jotka kestävät virkistyskäyttöä. Samalla ulkopuolelle on rajattu aktiiviselta käytöltä varjeltavia alueita.

Luonto on jo pitkään tunnistettu yhdeksi Suomen matkailuvaltiksi. Muun muassa Saimaan seutu, Lappi ja Turun saaristo ovat pitkään haalineet matkailijoita luontoarvoihin vedoten.

Hienoa, että myös Helsinki ottaa nyt vielä aiempaa paremmin hyödyn irti upeasta meriluonnostaan. Se palvelee matkailijoiden ohella myös paikallista väestöä, joka sekin osaa liian vähän hyödyntää kotikaupungin mahdollisuuksia.

Merellinen Espoo on hyvä esimerkki ranta-alueiden määrätietoisesta kehittämisestä. Helsingin volyymilla tässä on vielä suurempi potentiaali. Toivottavasti yrittäjiä rantareitin palvelupaikoille löytyy ja myös kaupunki osallistuu aktiivisesti niiden markkinointiin.

Yleensäkin matkailu- ja ravintolaelinkeinoa pitäisi Suomessa tukea enemmän. Ruotsissa tässä on onnistuttu ja työllisyysvaikutuskin on ollut mittava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut