Ketkä pudotetaan kelkasta

toimitus

Kuka saa hoitoa? Kuka jää ilman rahaa?

Vanhusten hoivaa ei ole varaa lisätä. Vaikka hallitus on päättänyt lisätä hoitajien määrää, 4 500 uutta hoitajaa eikä 220 miljoonan lisärahaa ole olemassa.

Hoitajamitoituksesta tulee lain kuollut kirjain kuten vuoden 1734 rakennusmääräyksestä. Sen mukaan ”jokaisessa talossa pitää olla humalisto” eli humalatarha.

Terveydenhuollossa tehdään jo joka päivä päätöksiä siitä, kenelle annetaan kalliita hoitoja. Terveystalous on osa sairaanhoitoa. Sen painoarvo kasvaa, kun kuntien sairaanhoitomenot lisääntyvät ja kunnilta loppuvat rahat.

Pakolaisten rahoittamisesta on jo tehty rajoittavia päätöksiä Tanskassa, Ruotsissa, Hollannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa ja Unkarissa. Näissä maissa omien kansalaisten tarpeet ja rajaton maahanmuutto ovat asettuneet vastakkain. Tuleva EU-komissaari Jutta Urpilainen (sdp.) joutuu ratkomaan ongelmaa koko Euroopassa.

Velkaantumisella on tähän saakka siirretty ikäviä päätöksiä. EU-maiden johtajien ja Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan keskuudessa riidellään jo avoimesti velkaelvytyksen jatkosta. Voidaanko painaa lisää setelirahaa, jota jaetaan matalalla korolla markkinoille? Kuka siitä lopulta hyötyy?

Keskustan kannattajien enemmistö ei hyväksy syömävelan lisäämistä, sillä heillä on kokemusta velallisen elämästä. Hallituksen sisällä se tarkoittaa, että keskustan ja vasemmistopuolueiden ja vihreiden välillä on iso ristiriita. Jos keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tukee Antti Rinteen ajamaa lisävelkaantumista, keskustaa voi kohdata joukkopako perussuomalaisiin ja kokoomukseen jo seuraavissa kuntavaaleissa 2021.

Oma maa ensin on asenteellinen valtavirta Yhdysvalloissa, entisessä Itä-Euroopassa ja yhä vahvemmin myös Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomi on kulkenut eurooppalaisen valtavirran jälkijunassa, eikä ole merkkejä siitä, että Suomi hyppäisi siitä pois.

Rahan rajuin rajoite koetaan syksyn työmarkkinaneuvotteluissa, joita ei johda pääministeri vaan työntekijä- ja työnantajaliitot. Miten sitten suu pannaan, jos maassa lakkoillaan vasemmistojohtoisen hallituksen aikana?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.