Helsingin pitäisi leikata menojaan nyt

Karri Kannala

Helsingin veroprosentti ei laske ensi vuonna. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) esittää veroprosentin pitämistä ennallaan 18:ssa.

Veroprosentin alentamista vaati vielä keväällä Vapaavuoren oma puolue. Vihreät ja SDP vastustivat veroprosentin laskua jo tuolloin.

Helsingin talous on edelleen hyvällä tolalla, mutta Vapaavuori näkee taivaalla synkkiä pilviä, kuten itsekin jo useaan otteeseen olen tällä palstalla ennakoinut

Ensi vuoden tilikauden ylijäämäksi ennustetaan 344 miljoonaa euroa. Rahaa näyttäisi jäävän viivan alle myös tältä vuodelta, peräti 238 miljoonaa euroa.

Huomionarvoista on, että Helsinki jakaa ensi vuonna verotulontasausta muille kunnille 376 miljoonaa euroa. Tasausten kasvu on ollut voimakasta, sillä vielä toissa vuonna Helsinki tuki muita kuntia 289 miljoonalla eurolla.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on tuskaillut aiemmin ääneen verotulotasauksen kanssa. Pormestari Vapaavuori on kääntänyt asian niin, että "vetovoimainen ja menestyvä pääkaupunki hyödyttää laajasti koko maata". Kauniisti muotoiltu.

Helsingin ennätyssuuret investoinnit elvyttävät myös koko maata samalla, kun yksityisten investointien ennakoidaan vähenevän. Investointimenot kasvavat mittavat 31 prosenttia. Liikennelaitoksen investoinnit haukkaavat reilusta miljardista leijonanosan eli 217 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen hanke on raidejokeri-pikaraitiotie.

Vapaavuori perustelee veroprosentin pitämistä ennallaan sillä, että suuret investoinnit tuovat jatkossa pysyviä käyttömenoja, joihin on varauduttava.

Totta, mutta pitäisikö asiaa tarkastella myös toisinpäin: mitä menoja on leikattava, jotta investoinnit voidaan tehdä ja samalla veroprosenttia jopa alentaa? Leikkaukset eivät poissulje investointeja, päinvastoin, molempia voi tehdä samaan aikaan.

Maailman- ja valtiontalouden heikkenevä näkymä saattaa iskeä lujaa myös Helsinkiin. Vahvassa kunnossa olevaa Helsingin taloutta voisi edelleen pönkittää sillä, että nykyistäkin matalampi veroprosentti houkuttaisi pääkaupunkiin entistä enemmän hyvätuloisia, mikä vankistaisi kaupungin veropohjaa. Helsingillä olisi tähän kilpailuun mahdollisuus, toisin kuin valtaosalla muita kuntia. Kerrankin Helsinki söisi rusinat muiden pullasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 2. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 3. Linnanmäen superfani Mika Koivusalolta näyttävä kunnianosoitus 70-vuotiaalle huvipuistolle –  "Herättää tunteita ja sisältää pieniä yllätyksiäkin"
 4. Helsingissä isketään sitkeän vieraslajin kimppuun – Myös citykanit saavat vuosittain kyytiä
 5. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Mari Skool: Koska Katri avautuu viikon riidoista
 8. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä HU:ssa: "Hallituksen sote-malli on kestämätön – iskee erityisesti sivistystoimeen"
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 11. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 12. Maauimaloiden rajoitukset poistettiin Helsingissä – seuraa kuitenkin tätä kuulutusta
 13. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 14. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 15. Kolumni: ”Ehdotuksessa pitäisi olla järkeä”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 2. Onko tämä edes laillista? Suomalaiset mansikanpoimijat saavat ukrainalaisia isomman korvauksen samalla pellolla – näin yrittäjä perustelee
 3. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 4. Herttoniemeen avattiin uusi pikaruokaravintola – seinälle maalattiin "rohkea" katseenvangitsija
 5. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 6. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 7. Jan Vapaavuori: "Helsingissä on globaalisti hyvin poikkeuksellinen tilanne"
 8. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 9. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 10. Kallioon avataan panimo ja ravintola, josta voi ostaa mukaan jopa 12-prosenttista olutta – "Unelmiemme täyttymys!"
 11. Suomalaisen pienpanimon suosittu ylijäämäjuoma törmäsi 5,5-prosentin rajaan – "Keinotekoista"
 12. Epäonni Triplassa jatkuu: Asiakkaat joutuivat pulaan lukkojen jumiuduttua - "Olemme hyvin pahoillamme"
 13. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 14. Päätoimittaja Kannala: "Vapaavuoren turhautuminen tarjoaa väylän kokoomuksen ja pormestarin horjuttamiseen"
 15. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.