Kenestä kaveri kokoomukselle Helsingissä?

Karri Kannala

Kipinät ovat sinkoilleet, kun viime viikkoisen Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen keskustatunneli-jälkipyykkiä on pesty.

Demariryhmän nopea kielteinen kanta keskustatunneliin, tai oikeammin edes sen tarkempaan selvittelyyn, tuli kokoomukselle ja pormestari Jan Vapaavuorelle (kok.) pyytämättä ja yllättäen.

Tunnelin, tai tarkemman selvityksen, kannalla olleet ovat Vapaavuoren johdolla lausuneet julki pettymystään. Sanavalinnat ovat olleet tiukkoja ja äänenpainot tulleet suoraan sydämestä. Vastaavasti tunnelia näkyvästi vastustaneet vihreät, vasemmistoliitto sekä iso osa demareista on ilakoinut hankkeen kaatumisella. Yhtälailla täydellä sydämellä.

Keskustatunneliin liittyvän nokittelun taustalla täytyy jo alkaa puntaroida Helsingin politiikan isoa kuvaa. Kokoomus tiesi, että demarit ovat tunnelihankkeessa vaa'ankieliasemassa, mutta luottivat, että SDP Eveliina Heinäluoman johdolla kääntää tunnelihankkeen kokoomuksen eduksi. Toisin kävi.

Vihreiden jalansija Helsingissä on vahva – ja näyttää vain vahvistuvan. Kokoomus olisi jäänyt kakkoseksi jo kevään 2017 vaaleissa, ilman Vapaavuoren vetoapua.

Samaan aikaan, kun vihreät on vahvistunut, on SDP muuttunut vihreämmäksi. Niin Helsingissä kuin Suomessa yleensäkin. Tämä on erityisesti Helsingissä johtanut siihen, että vihreät ja demarit ovat usein lähempänä toisiaan, kuin vanha aseveliakseli kokoomus ja demarit.

Keskustasta tai muista pienistä ryhmistä ei ole Helsingissä kokoomukselle apua. Vihreiden, demareiden ja vasemmistoliiton rintama on liian suuri. Jäljelle jää tiiviimpi yhteistyö perussuomalaisten kanssa tai uuden romanssin syttyminen demarileirin suuntaan. Perussuomalaistenkin suhteen vaihtoehto vaatisi sen, että puolueen kannatus pitää ja valtuustopaikkoja tulisi vuonna 2021 rutkasti lisää.

Kokoomuksen on pakko löytää Helsingissä uusi liittolainen, jos se mielii saada itselleen tärkeitä isoja asioita jatkossa läpi. Kuka on jatkossa kokoomuksen tanssikaveri – vai jääkö se seinäruusuksi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 12. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.