Valtuusto osaa päättää, mutta tietääkö se itsekään mistä?

Karri Kannala

Helsingin kaupunginvaltuusto on ainakin päätöksentekokykyinen. Sen osoitti keskiviikon kokous. Tosin, valtuutetut eivät tunnu itsekään tietävän ihan tarkkaan, mitä päättivät.

Lihan ja maidon kulutus Helsingin kaupungin ruokapalveluissa halutaan puolittaa vuoteen 2025 mennessä. Puolittamistavoite koskee niin päiväkoteja, kouluja kuin terveydenhuoltoa ja vanhustenhoitoa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta totesi uudessa lausunnossa kesäkuussa, että maito- ja lihatuotteiden käyttö varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten ruokapalveluissa on jo matalalla tasolla, joten käytön puolittaminen vielä nykyisestä on haastavaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta puolestaan totesi toukokuussa, että tavoitteeseen puolittaa kulutus on vaikeaa päästä, kun otetaan huomioon toimialan eri asiakasryhmien, kuten esimerkiksi ikääntyneiden, sairaiden ja vammaisten ravitsemukselliset tarpeet. Realistisempi tavoite voisi olla vähentää kulutusta sosiaali- ja terveyspalveluissa esimerkiksi 20 prosenttia. Lisäksi maitotaloustuotteiden vaihtamisesta kasviperäisiin tuotteisiin tulee lisäkustannuksia.

Osa valtuutetuista, erityisesti valtuuston vihreä osa, oli sosiaalisessa mediassa liki yksimielisesti sitä mieltä, että Helsinki on päättänyt nyt yksiselitteisesti puolittaa lihan ja maidon kulutuksen hyvin nopealla aikataululla.

Virkamiehet ovat osin eri mieltä. Kyse on siitä, miten esitystekstejä halutaan tulkita.

Oli niin tai näin, niin kasvisruoankulutus Suomessa on kasvanut ja kasvaa yhä. Siihen lienee muutama selkeä syy, kuten ilmasto- ja ympäristötietoisuuden nousu. Merkittävin tekijä on mielestäni kuitenkin se, että kasvisruokien laatu ja maku on viime vuosina harpannut ison loikan parempaan suuntaan. Tämän ansiosta kasviruokaa syödään muistakin kuin ideologisista syistä.

Pelkkään ideologiaan pohjautuva päätöksenteko ei aina ole viisasta. Valtuuston kasvisruokapäätös on tästä hyvä esimerkki: kulut saattavat nousta, ravitsemusarvot laskea ja lopulta ei edes täysin tiedetä, mitä päätettiin. Näin taisi käydä myös keskustatunnelin kohdalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 12. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.