Pää on vedättäjän kädessä

toimitus

Suomi elää ilmiömäistä aikaa, jota hallitaan päätösperusteisilla vaalivedätyksillä.

Vasemmiston kansanedustaja Merja Kyllönen ampui pääministeri Antti Rinnettä selkään sanomalla, sen minkä kaikki tietävät. Demarit, vasemmisto ja vihreät lupasivat ennen vaaleja asioita, joihin vaalien jälkeen ei ole rahaa.

Vaalilupaukset osoittivat, että Suomi on edunsaajayhteiskunta. Poliitikot lupaavat lisäetuja kuin karkkia makeanhimoisille äänestäjille.

Vaaleissa karkki maistuu, mutta arjessa ollaan toista mieltä. Kaksi kolmasosaa (60 prosenttia) on sitä mieltä, että sosiaalitukia käyttävät sellaisetkin, jotka eivät niitä välttämättä tarvitse. Rahaa jaetaan vääriin taskuihin.

Pää on vedättäjän kädessä. Hallituksella ei ole rahaa hoitajamitoituksen nostoon, 4 000 hoitajan ja lääkärin palkkaamisen, eläkeläisten vappusataseen eikä ilmastoystävällisiin junaratoihin. Vanhat menot sitovat kädet.

Rinteen arvopohjainen budjetti nostaa ministereiden avustajien palkkoja 5 miljoonalla ja puoluetukea 6 miljoonalla. Samalla summalla lisätään poliisien, syyttäjien, tuomioistuinten ja vankiloiden rahoitusta. Tämä on arvovalinta.

Hallitus lupasi, ettei keskiluokan tuloja leikata. Veronmaksajain keskusliiton mukaan verotus kiristyy jo, kun kuukausiansio on 2 300 euroa. Keskipalkkaisen 3 450 euroa ansaitsevan verotus kiristyy sitäkin enemmän, kun palkansaajien työeläke- ja sairausvakuutusmaksut nousevat. On ihan sama, millä nimikkeellä käteen jäävä ansio pienenee.

Hallitus väittää, että ensi vuoden budjetti on vain 2 miljardia euroa alijäämäinen eli sen verran on otettava lisää velkaa. Summa on todellisuudessa jopa kaksinkertainen, kun hallitus joutuu myymään valtion omaisuutta syömämenojen kattamiseksi.

Ay-liike on takajaloillaan. Kun tilipussit kevenevät, palkankorotuksia vaaditaan työnantajilta. Hallitus ajaa Suomen jamaan, jossa palkankorotukset ajoittuvat talouden laskukauteen.

Demarit hallitsevat myös Ruotsia, jossa kevennetään palkansaajien verotusta ja vähennetään valtion velkaa. Ruotsissa säästetään paukkuja taantumaan.

Suomessa käytetään etukäteen rahat, joita ei ole edes olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.