Joka toisen asunnon arvo putoaa

toimitus

Asuntojen hintakehitykset ovat jakautuneet Suomessa kuin näkemykset globalistien ja kansallismielisten välillä. Joka toisen asunnon arvo laski viime vuonna.

Jakautuminen ilmenee myös pääkaupunkiseudun sisällä postinumeroalueittain. Ilmiö luo hyvinvoivien omistusasujien alueita, vuokra-asujien alueita ja yhteiskunnan tukemien asujien alueita. Koko maan tasolla voi havaita kasvavia, supistuvia ja tyhjentyviä alueita. Syventyvät jakolinjat eivät voi olla yhteiskunnan kannalta toivottavia.

Moni niistäkin kotitalouksista, joilla olisi rahkeita omistusasumiseen, kohtaa ongelman: Suomessa asunnon ostaminen kannattaa yhä harvemmilta alueilta. Nimittäin tilastojen valossa väestönkasvu ohjaa asuntohintoja. Tilastokeskuksen datan avulla on laskettavissa, millä postinumeroalueilla kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 2010-luvulla. Koko maassa kahdenkymmenen parhaiten kehittyneen alueen listalla Helsingin kaupunginosat valtaavat 16 sijaa. Laajentaen listaa viiteenkymmeneen Helsinki–Tampere–Turku-akselin kaupunginosat vievät 47 sijaa.

Lukuisien muuttotappiopaikkakuntien keskusta-asuntojen huippuhinnoista on jo sulanut kymmeniä prosentteja. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n ennusteen mukaan jatkossa vain Helsinki, Tampere ja Turku kasvavat väestön määrällä vuoteen 2040 mennessä vähintään 10 prosenttia.

Yhteiskunnan tulisi luoda vaihtoehto omistus- ja vuokra-asumisen väliin. Perinteisesti omistusasuminen on kannattanut, koska lainanlyhennykset ovat jääneet säästöön ja asunnon arvokin on voinut nousta. Tilanne muuttuu riskipitoisemmaksi – asunnon arvonlasku voi ylittää summan, jolla lainaa on lyhennetty. Toisaalta vuokra-asuja on aina voinut olla varma siitä, ettei hänelle jää asumisesta säästöjä.

Asumisen innovaatiossa osa vuokranmaksusta kerryttäisi asukkaalle seuraavassa muutossa vapautuvia säästöjä. Pääkaupunkiseudulla säästöosuus voisi perustua asunnon mahdolliseen arvonnousuun.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmassa on lupaava kirjaus asumisen uusien muotojen edistämisestä. Tavoitteena on valmistella osuuskunta-asumisen lainsäädäntö. On perusteltua ladata suuri odotusarvo valmistelulle. Harjoituksen lopputulos voi tuottaa innovaation, jossa kotitalous pääsee kiinni asumiseen ja säästämiseen selvästi omistusasujaa pienemmin alkupääomin ja riskein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 8. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 9. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.