Suomen ruoan päivä

Antti-Pekka Pietilä

Suomalaisen ruoan tukeminen on tähän saakka merkinnyt maataloustukien kasvattamista eikä ruokatuotannon avittamista.

Kuluttajat eivät ole hyötyneet ruokatuotannon tukemisesta viimeisten sadan vuoden aikana. Tukien lisäys on nostanut ruoan hintaa tai kiristänyt verotusta.

Maataloustuotanto on voinut sitä huonommin, mitä enemmän sitä on tuettu, vaikka tiloja neuvoo tuhat virkamiestä ja konsulttia.

Ruokatuotannon tuki valuu suurelta osin kannattamattomien pientilojen sosiaalitukeen. Koko itsenäisyyden ajan väestöä on pakkoasutettu maaseudulle ja syrjäisille kolkille, joissa maatalous on alkaa päälle voinut huonosti.

Kolmeen miljardiin euroon vuodessa kohoava maataloustuki pitäisi ohjata todelliseen ruokatuotantoon, jota Suomessa harjoittaa noin 25 000 maatilaa. Toinen samanmoinen tilajoukko nostaa täyttä maataloustukea, mutta tuottaa vain viisi prosenttia maataloustuotteista. Tämä on pientilapolitiikan konkurssi ja ruokatuotantomme juurisyy.

Aluepolitiikan väitetään keskittävän työpaikat, palvelut ja asumisen suuriin keskuksiin. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus osoitti 2015, että aluepolitiikka on sen sijaan ollut vahvasti hajauttavaa, kaupunkien ulkopuolisia alueita tukevaa ja ihmisten muuttohalukkuutta hillitsevää. Väestön pitämistä syrjäseuduilla on tuettu miljardeilla ja silti syrjäseudut autioituvat.

Katri Kulmuni unelmoi keskustan puheenjohtajuudesta ja vaatii haja-asutusalueiden tuen lisäämistä eli väestön pitämistä seuduilla, joilla on heikot taloudelliset edellytykset menestyä kansallisessa työpaikka- ja elintasokilpailussa.

Kaupungistuminen on maapallon megatrendi. Ihmiset hakeutuvat taajamiin, joissa on elinvoimaa, työpaikkoja ja palveluja. Juuri siksi kotimaista ruokatuotantoa on suosittava seuduilla, joissa se kannattaa parhaiten. Samalla tiloilta on edellytettävä aitoa kannattavuutta.

Jos Suomi ei kaupungistu, kilpailukykymme heikkenee. Siitä kärsii koko kansa. Jos ruokatuotantomme ei kannata, suomalaisten on pakko syödä yhä enemmän ulkomaista ruokaa. Ruokatuotanto ei voi olla sosiaalipolitiikkaa. Sen on oltava teollisuuspolitiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 2. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 3. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 4. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 5. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 6. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 7. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 8. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 9. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 10. T24: Lue, mitä kaikkea Tallinnassa tapahtuu tänä syksynä
 11. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 12. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 13. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 14. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 15. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 7. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 8. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 9. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 10. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 11. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 12. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 13. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 14. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 15. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.