Työ toisilla, kesä kaikilla

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Heinäkuu on perinteisesti aikaa, jolloin yritykset, järjestöt ja poliitikot yrittävät ylittää uutiskynnystä tiedotteilla, joiden aiheet saattaisivat jäädä muina aikoina katveeseen. Tänä vuonna pelin avasi Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, joka maanantaiaamun varhaistunteina laittoi jakeluun tiedotteen, jonka otsikossa kysyttiin: Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan?

Suomen siirtyminen lomamoodiin on saanut opiskelijajärjestön myös kysymään, ”miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon”. Kesällä opintotukea saa vain, jos opiskelija suorittaa myös silloin riittävästi opintoja. SYL:n kannanoton mukaan ”ainoaksi vaihtoehdoksi monelle jää töiden hakeminen”.

SYL näkee ongelmallisena myös sen, että ”yliopisto-opiskelija viettää kesänsä töissä, joissa korkeakouluopinnoissa hankittua osaamista ei pääse hyödyntämään” ja että ”yhteiskunnan kannalta tämä tuskin on järkevintä resurssien käyttöä”.

Ei, ennen ei kaikki ollut paremmin, vaikka kouluun olisi hiihdetty umpihangessa kesät ja talvet. Silti SYL:n jalat ovat kannanottoa kirjoitettaessa olleet tukevasti irti toimiston lattiasta. Opiskelun lomassa on aikansa oltava levolle ja lomallekin. Pätkätöiden ja itsensä työllistämisen lisääntyessä opiskelun synnyttämä lomaoikeus on kuitenkin kovin kaukana nykytyöelämän realiteeteista, vaikka enemmän SYL taitaakin tähyillä perustulon suuntaan. Sosiaalisen median irvileuat ovatkin jo ehtineet piruilla, että kertyisikö opiskelijoille mahdollisesti sitä enemmän lomaa mitä pidempään he ovat opiskelleet aivan kuten työelämässäkin lomaoikeus kasvaa kokemuksen kertyessä.

Asian voi kääntää myös toisinpäin. Kesätyöt – muutkin kuin oman opiskelualan - tarjoavat paitsi toimeentulon, niin myös mahdollisuuden oppia tuntemaan sellaisiakin ihmisiä ja asioita, jotka eivät omaan arkeen normaalisti kuulu.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.