Kotimaiseen mediaomistukseen on panostettava

toimitus

Nykysodankäynnissä isketään kansalaisten tajuntaan. Vaaleja ennen sosiaalinen media kuumenee. Painetut lehdetkin erehtyvät julkaisemaan hihasta ravistettujen nimimerkkien parodiallisia mielipiteitä.

Itsenäisellä valtiolla on oltava itsenäinen ja taloudellisesti terve media. Sen rooli korostuu muodostettaessa mielipiteitä esimerkiksi valtaapitävistä, puolustusliitoista ja pakotteista. Ikävä kyllä talouden vaisu kasvu, epäonnistuneet rakennejärjestelyt ja sisältöjen siirtyminen biteiksi ovat vieneet mediayhtiöiltä resursseja elättää portinvartijoita. Tähän asti ammattitaitoiset toimittajat ovat tehneet väärän totuuden julistamisen vaikeaksi.

Analyysiyhtiö Inderes tarkasteli vastikään media-alan kilpailukenttää. Se linjasi Ylen olevan digitaalisen sisällöntuotannon osalta merkittävä yksityisten mediayhtiöiden kilpailija. Digitaalisessa mainonnassa mediayhtiöitä ovat vastassa Google ja Facebook, joiden emoyhtiöiden yhteenlasketut vuotuiset kehityspanokset yltävät 20 miljardiin dollariin. Yksityinen mediayhtiö on siis puun ja kuoren välissä. Kaupan päälle Suomen hallitusohjelmaan kirjattiin Yleisradion merkittävän roolin vahvistaminen.

Juuri nyt virta vie Helsingin pörssistä yrityksiä täysin ulkomaiseen omistukseen. Amer Sports lähti Kiinaan, Pöyry meni Ruotsiin ja Kotipizza haukattiin Norjaan. Ramirentiä kositaan parhaillaan Ranskaan. Mediayhtiöiden ovia saatetaan kolkutella piankin, sillä kymmenen vuoden aikana Helsingin pörssissä noteeratun mediayhtiön hintalappu on romahtanut keskimäärin 40 prosenttia. Samaan aikaan pörssi-indeksi on noussut 65 prosenttia, joten ongelmat ovat toimialaan kohdistuvia.

Valtiovallan tulisi arvostaa mediaa sijoittajien katsantoa laajemmin. Mediayhtiöllä voi osinkojen ohella olla ostajalle toinenkin arvo: vaikuttaminen. Siksi yksityisten mediayhtiöiden toimintaedellytysten vaaliminen tulisi olla prioriteettilistan kärjessä. Urheilumaailman ilmalanveivistä poiketen tavoitteeksi on otettava myös taustoiltaan kotimainen ja sitoutunut omistajakunta.

Monimuotoinen ja elinkelpoinen kotimainen media, johon kuuluu sekä toimiva julkinen että kaupallinen media, on työnjaon suhteen Suomelle strategisen ajattelun paikka. Sukupolvet ylittävä yksityinen mediaomistus hyötyisi myös pitkäaikaisten osakeomistusten lahja- ja perintöverotuksen poistamisesta.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.