Näin saat lomalla riidan takuuvarmasti aikaiseksi – 6 vinkkiä

Toni Hinkka

Moni pari ja perhe aloittaa lomansa oikein kunnon riidalla. Jotkut jatkavat kahinalla koko kesän. Pahimmillaan konflikti ei jää perheen sisäiseksi vaan siihen osallistetaan ystävät ja sukulaisetkin. Vähintään tahattomasti, koska kyllä kylmänkohteliaan mykkäkoulun aistii, vaikka asiasta ei puhuttaisikaan. Sitten syksyllä tehdään johtopäätöksiä yhdessä jatkamisen suhteen.

Lehdissä on aiheesta artikkeleita joka kesä. Syyksi on mainittu mm. ylikovat odotukset, patoutuneet piilopaineet, aurinko, sade, hormonit ja ties mitä.

Itse olen ollut tunnistavinani (kaverien riidoista) aivan selkeän loogisen tapahtumakulun, jonka ymmärrettyäsi voitte lomakonfliktit ehkä välttää tai ainakin niiden tuhovoimaa lievittää.

Vaihe 1: Painekattila

Maailma pitää saada valmiiksi aina jouluksi ja juhannukseksi. Olen kuullut tämänkin lauseen kymmeniä kertoja viimeisen kuukauden aikana. Tästä aiheutuu valtava stressi pahimmillaan kummallekin puolisoista. Patoutunut stressi on kuin kiehuva perunakattila: jossain vaiheessa kiehuu yli.

Tämä on kuin valtioita etäännyttävä suhteiden hiljainen kylmenemisvaihe.

Vaihe 2:Epätasatahti

Lienee harvinaista, että puolisoiden loma alkaisi todellisuudessa täysin samalla hetkellä. Vaikka teoriassa alkaisikin, voi toisen mieli askarrella vielä pitkään työnjälkeispohdinnoissa (muistinko kaiken, unohdinko jotain…), kun toinen odottaa jo täydellistä parisuhdehuomiota.

Tämä on vaarallisin hetki, koska silloin rajalla on kaksi täysin eri tahdissa olevaa ihmistä. Tämän tunnistaa yleensä tahattomista tai tahallisista väärinymmärryksistä.

Tämä on kuin juuri ennen sotaa tapahtuva poliittinen sapelienkalistelu.

Vaihe 3: Laukaukset

Yksi lause, sana, tuhahdus tai ilme voi toimia kipinänä, joka räjäyttää koko hoidon.

Tämä on kuin sodan käynnistävä Sarajevon laukaukset tai tiedustelukoneen alas ampuminen.

Tahallinen vai tahaton? Sillä ei ole juuri väliä.

Vaihe 4: Vastaisku

Jos ensi-isku oli traaginen, on vastaisku usein kahta kauheampi. Nyt ammutaan tykillä kärpästä.

Toinen tietysti tulkitsee vastaiskun ensi-iskuna ja hän tekee vielä järeämmän vasta-iskun vastaiskun.

Vaihe 5: Sivulliset uhrit

Harvoin lomaa vietetään täysin keskenään. On vähintään naapurit ja monen loma alkaa myös ystävien tapaamisella. Jos tässä vaiheessa on ensivastaiskuvaihe, ei kenelläkään jää huomaamatta, että sota on käynnissä. Vaikka mitään ei sanottaisi, tunnelman aistivat kuitenkin kaikki.

Oikeissakin sodissa myös ei-sotivat naapurivallat kärsivät sodan aiheuttamista sivuhaitoista kuten pakolaisaalloista.

Vaihe 6: Liittoutuminen

Harva ihminen haluaa olla täysin yksin. Silloin haetaan tukijoita ja liittolaisia. Tällaisiksi sopivat hyvin ystävät, joista kilvan haetaan taistelijoita omille kannoille.

Tunnistatko sinä aikaisemmista lomariidoista ainakin osan näistä vaiheista? Kun tapahtumien loogisen kulun ymmärtää, voi syntyä myös viisautta konfliktien välttämiseen.

1 – miten estää paineen kasvaminen?

Kertokaa avoimesti, että paine on valtava ja kasvamassa. Puolisolta voi löytyä yllättävää ymmärrystä.

2 – miten estää epätasatahti?

Kertokaa avoimesti, että vielä on tekemistä tai että mieli vielä työstää tekemätöntä. Puolisolta voi löytyä yllättävää ymmärrystä.

3 – miten estää laukauksen osuminen?

Tämä onkin se kaikkein vaikein osa, koska se laukaus tulee niin nopeasti ja yllättäen, että reaktio- eli harkinta-aikaa on sekunnin murto-osia. Voit yrittää miettiä, miltä täysin ulkopuoliselta näyttäisi, jos noin pienestä asiasta suuttuu. Niin, aivan naurettavalta tai mielipuoliselta.

Toki, jokainen laukauksen väistäminen kuluttaa reaktiokykyä ja seuraava laukaus voi ollakin jo kuolettava napakymppi.

4 – miten hillitä vastaiskua?

Tähän ehdottaisin neuvoksi turvasanaa. Jos teillä on taipumusta temperamenttisiin taisteluihin, voitte sopia sanasta, jota ei voi tulkita provokaationa ja jota ei voi olla kuulematta nauramatta. Toimisiko vaikka ”Trump sinut periköön” tai ”pieni rakettimies sentään”?

5 – miten välttää sivulliset uhrit?

Jos mahdollista, odottakaa hetki, että pahin kuohu laimenee. Toistakaa seitsemän kertaa ääneen: ”Viattomat ystävämme eivät ansaitse tätä ja kutsut harvenee”. Hali ja pusu.

6 – miten estää maailmansota?

Sitä vartenhan ystävät ovat, että heille voi avautua sielustaan ja tunteistaan. Toisaalta olemme yleensä valinneet ystäviksemme ihmisiä, joista saamme hyvän mielen. Ja he siksi meidät.

Ehkä lyhyt avautuminen, jos on ihan pakko tai on varma, että ystävyys sen sallii. Sen jälkeen pitää kaikilla olla mahdollisuus rentoon ilonpitoon.

Jos et ehtinyt tällä estää riitaa, voi tämä kirjoitus toimia rauhanneuvotteluiden pohjana.

Oikein riidatonta lomaa kaikille!

Toni Hinkka Kirjoittaja on kokemusasiantuntija, joka ei meinaa riidellä lomalla eikä ainakaan ulottaa riitoja ystäviin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Salaattibaarit tekivät paluun kauppoihin tauon jälkeen – "Koronan leviämisriski ottimien välityksellä pieni"
 4. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 8. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 9. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 10. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 11. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 12. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 13. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 14. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 4. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 5. T24: Viron koronatilanne 1. heinäkuuta: Viruksen leviämisvauhti jatkaa hidastumistaan
 6. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 7. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 8. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 9. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 12. Upouuden koulun lasikatto ei kestänyt rankkasateita – "Seuraava ongelma on kosteuden aiheuttama huono sisäilma"
 13. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.