Hintaero lisää houkutusta

Mikko Heino

(PÄÄKIRJOITUS) Antti Rinteen hallituksen suunnitelmissa on nostaa tupakkaveroa niin, että lähivuosina savukeaskin hinta nousisi kymmenen euron tietämille. Tällä hetkellä yleisimpien merkkien askihinta alkaa Suomessa seitsemällä.

Millaisia vaikutuksia tupakkaveron nostamisella voisi olla? Joku saisi varmasti kimmokkeen tupakoinnin lopettamiseen, sillä askin päivässä polttavalle kaavailtujen veronkorotusten vaikutus nykyhintoihin verrattuna olisi noin 900 lisäeuroa vuodessa. Joku toinen taas vähentäisi tupakointia, kolmas siirtyisi ehkä itse käärittyihin sätkiin. Ja sitten ovat tietysti ne, jotka jatkaisivat polttamista entiseen tahtiin huolimatta siitä, mitä tupakka-aski maksaa.

Tämän lehden verkkosivuilla aiemmin viikolla julkaistussa jutussa tullirikostorjunnan valvontajohtaja totesi, että salakuljetuksen lisääntymisen riski on aina olemassa, kun maiden välille syntyy hintarajoja. Esimerkiksi Virossa tupakka-aski maksaa nyt 3,50–4 euroa ja Ruotsissakin alle kuusi euroa.

Tulli takavarikoi vuosittain 3–5 miljoonaa Suomeen salakuljetettua savuketta. Jos naapurimaat eivät seuraa perässä veronkorotuksissa ja hintaero suurenee entisestään, kasvaa myös houkutus salakuljetukseen.

Tullin mukaan Suomeen salakuljetettavat savukkeet ovat useimmiten peräisin Venäjältä ja Valko-Venäjältä, vaikka niitä Viron kautta Suomeen tuotaisiinkin. Valtaosa takavarikoiduista savukkeista on rikollisryhmien suuremman luokan salakuljetusta, mutta yksittäisiltäkin matkustajilta on otettu talteen noin miljoona savuketta vuosittain.

1990-luvun villien vuosien katukauppa tuskin tekee paluuta, mutta jossain salakuljetetut savukkeet leviävät. Tulli seuraa tilannetta rauhallisesti ja on valmis reagoimaan, jos salakuljetuksen lisääntymisestä ilmenee merkkejä. Yksi syy tullin levollisuuteen on se, että suomalaisten tupakointi on vähentynyt. Toinen on se, että nuuska on salakuljettajille houkuttelevampi tuote.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu