Ministeri-tasapainoilua

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Viiden puolueen hallitusneuvotteluja vetävän sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan tavoitteena on, että valmista tulisi parissa viikossa. Jos Rinteen johtama viisikko saa puristettua kaikille kelpaavan hallitusohjelman kasaan, niin julkisuudessa on uumoiltu hallitukseen tulevan 18 ministeriä. Seitsemän salkkua menisi sosiaalidemokraateille, viisi keskustalle, kolme vihreille, kaksi vasemmistoliitolle ja yksi RKP:lle.

Juha Sipilän hallituksen viimeisessä kokoonpanossa oli neljä ministeriä pääkaupunkiseudulta sekä yksi muualta Uudeltamaalta. Pääkaupunkiseudun painoarvoon tulevassa hallituksessa vaikuttaisivat eniten sosiaalidemokraattien valinnat.

Rinteen pääministeriyden lisäksi demareille jäisi jaettavaksi kuusi ministerinsalkkua. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, vantaalainen Antti Lindtman olisi vaikea ohitettava, sillä hän keräsi vaaleissa 2 500 ääntä enemmän kuin Rinne ja oli sosiaalidemokraattien ääniharava Uudenmaan vaalipiirissä. Spekulaatioissa ovat esiintyneet myös kahden entisen demariministerin, espoolaisen Maria Guzeninan ja helsinkiläisen Tuula Haataisen nimet. Myös Timo Harakka on mainittu. Kaikille heistä ei kuitenkaan salkkuja riittäisi alueellisen tasapainon nimissä. Osansa on myös sillä, luottaisivatko demarit kokeneisiin nimiin vai nostaisiko puolue hallitukseen uusia kasvoja.

Jos taas vihreiden kolmesta salkusta kaksi menisi esimerkiksi helsinkiläisille Maria Ohisalolle ja Pekka Haavistolle, niin tasapainon takia kolmas ministerinpesti osuisi muualle kuin ruuhka-Suomeen. Myös vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kotipaikka määrittäisi osaltaan puolueen toisen ministerinsalkun osoitetta. Keskustan uusmaalaisista ministerikandidaateista varteenotettavin olisi tuusulalainen Antti Kaikkonen.

Niinkin voi käydä, että pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan edustus tulevassa hallituksessa jää edeltäjäänsä pienemmäksi. Siinäkin tapauksessa toivoa sopii, että maan elinvoimaisimman alueen tarpeet eivät jää katveeseen.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.