Raitioteiden renessanssi

toimitus

(PÄÄKIRJOITUS) Yksi pääkaupunkiseudun monista raidehankkeista siirtyy suunnittelupöydiltä ja kokoussaleista myös käytännön toteutukseen, kun raidejokerin rakennustyöt käynnistyvät kesäkuussa. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi osaltaan pikaraitiotien tarkennetun hankesuunnitelman vapun alla maanantaina. Helsingin kaupunginvaltuusto näytti vihreää valoa jo aiemmin tänä vuonna.

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen yhdistävän 25 kilometrin mittaisen raidejokerin hintalappu on tällä hetkellä 386 miljoonaa euroa, josta Helsingin osuus 268 ja Espoon 118 miljoonaa euroa. Liikennöinnin on määrä alkaa vuonna 2024.

Uuden käsittelykierroksen aiheutti tammikuun uuden hinta-arvion yli 90 miljoonan euron kululisäys. Tällä viikolla Espoon kaupunginvaltuustossa kriittisissä puheenvuoroissa korostettiin – osin länsimetron rakentamiseen viitaten – hankkeen kalleutta sekä myös sitä, että pikaraitiotie palvelee länsimetron tapaan vain osaa espoolaisista.

Jos raidejokeri valmistuu ajallaan, niin samoihin aikoihin saattaa käynnistyä pääkaupunkiseudun seuraavan raitiotieyhteyden rakentaminen. Vantaan kaupunki ajaa voimakkaasti niin sanottua Vantaan ratikkaa, jonka reitti kulkisi parinkymmenen kilometrin matkan Länsimäestä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Vantaa listasi hallitusohjelmatavoitteissaan, että uuden hallituksen olisi edistettävä hanketta niin, että ratikka olisi valmis vuoden 2030 tienoilla.

Ilman arvostelua ei ratikkahanke ole edennyt Vantaallakaan. Noin 300 miljoonan euron hanketta on kritisoitu kalliiksi, ja myös matkustajamäärien riittävyys on nostettu esiin.

Raitioteiden renessanssi ei kuitenkaan ole pelkästään pääkaupunkiseudun asia. Tampereella raitiolinja aloittaa liikennöintinsä elokuussa 2021, ja Turussa väitellään, pitäisikö 1970-luvun alussa kertaalleen raitiovaunuistaan luopuneessa kaupungissa palata taas raitiotieaikaan.

Mikko Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 12. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.