Kolumni Lasku koronasta on jaettava reilusti

Korona on ottanut kontrollin. Globaali pandemia on yllättänyt kaikki maailman maat. Suomessa olemme onneksi varautuneet paremmin kuin moni muu. Silti – tai juuri siksi – kohtaamme nyt elämässämme rajoituksia, joita ei ole nähty sotien jälkeen.

Korona tulee lähelle. Monella on suuri huoli itsestä tai riskiryhmään kuuluvasta läheisestä. Itse elin tämän huolen todeksi kuluvalla viikolla, kun terveydenhoidossa työskentelevällä läheiselläni epäiltiin tautia. Onneksi huoli osoittautui tyhjäksi ja jo loppuviikosta hän pääsi palamaan töihin koronavastaanotolle.

Olen suuresti kiitollinen teille kaikille tämän päivän etulinjassa työskenteleville: hoitajille, lääkäreille, varhaiskasvattajille, kauppojen ja ravintoloiden myyjille, eri viranomaisissa työskenteleville ja monille muille ammattilaisille.

Akuutissa kriisissä ihmisten terveyden suojaaminen on ensisijaista. Siksi tiukkojakin rajoittamistoimia tarvitaan. Samaan aikaan on kuitenkin koko ajan katsottava pidemmälle: kriisin jälkeiseen aikaan. Perusta kriisistä ylös nousemiselle ja ikävien sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten minimoimiselle luodaan jo kriisin aikana.

Taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan raskaat. Jo nyt arvio on, että kriisillä tulee olemaan satojen miljoonien vaikutus pelkästään kaupungin talouteen. Kriisi osuu pahiten juuri pääkaupunkiin. Epidemia iskenee tänne ensin ja voimakkaimmin. Samaan aikaan taloutemme perustuu hyvin vahvasti palveluihin, jotka kärsivät tilanteesta eniten. Taakan joutuvat kantamaan lomautettavat tai irtisanottavat työntekijät ja konkurssin partaalla kamppailevat yrittäjät. Heitä on jo nyt kymmeniä tuhansia Helsingissäkin.

Helsinki on vuosikausia maksanut verotuloistaan satoja miljoonia tasausta muille Suomen kunnille. Nyt on valtion aika osallistua kunnille – myös Helsingille – epidemiasta aiheutuvien kulujen kattamiseen. Vastuun epidemiasta on oltava kansallista, ei kuntakohtaista.

Valtion pitää myös omilla toimillaan varmistaa, että yrityksemme pääsevät kriisin yli. Kaupunki tekee sille mahdollisen. Myös jokaiselle meillä on pienemmän mittakaavan vastuu. Omassa taloyhtiössä päätimme puolittaa vuokralla olevan yrittäjän vuokran kriisikuukausilta. Pienellä teolla voi nyt olla iso, ratkaisevakin, vaikutus.

Kirjoittaja on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut