Kolumni: ”Mahtuuhan siitä. Aina voi taluttaa.”

Kirjoittaja on Pyöräliiton puheenjohtaja.

Janne Takala

Kaupunkipyöräkausi avattiin etuajassa. Koronan aikaankin on joskus tarpeen liikkua kaupungilla, silloin pyöräily ja kävely ovat parhaita tapoja kulkea ilman kontakteja muihin. Jätetään ratikat, bussit ja junat heille, jotka eivät voi käyttää pyörää.

Työmaa-aitojen julistama “tässä tehdään maailman toimivinta kaupunkia” ei ole kuitenkaan ensimmäinen asia, joka tulee mieleen kun liikkuu pyörällä Helsingissä. Espoosta puhumattakaan, mutta he eivät sentään aktiivisesti mainosta Espoo-tarinaansa ja että “on tärkeää, että arki sujuu.” Liikennettä on pitkään suunniteltu autoliikenteen ehdoilla ja sen todella huomaa, kun liikkuu jalan tai pyörällä.

Vaikka pyöräliikenteen edistämisessä onkin viime vuosina tehty paljon hyviä asioita, erityisesti työmaa- ja muut tilapäiset järjestelyt ovat kovin heppoisia.

Paperilla polkupyörä on tärkeä, mutta käytäntö on toinen.

Janne Takala

Katutöitä pitää tehdä ja toivottavasti tulevaisuudessa tapahtumia voidaan taas järjestää, mutta liian usein järjestelyistä aiheutuu haittaa ja suoranaista vaaraa pyörällä tai kävellen liikkuville.

Väylä saattaa katketa kokonaan ilman ennakkovaroitusta. Kiertoreitti on huonosti merkitty, ahdas ja esteellinen. Kuopat ja reunakivet kampittavat tai estävät kulkemisen, vaaralliset kaapelikourut ja aidat aiheuttavat sairaalakäyntejä.

Helsingissä valtuusto on tehnyt päätöksen, jonka mukaan tärkeysjärjestys on ensin kävely, sitten pyöräliikenne, julkinen liikenne, jakeluliikenne ja viimeisenä henkilöautot. Käytännössä tilapäisissä järjestelyissä tilaa ei kuitenkaan oteta autoilta, vaan kärsijöinä ovat kävellen ja pyörällä liikkuvat.

Paperilla polkupyörä on tärkeä, mutta käytäntö on toinen.

Esimerkiksi Lauttasaaren sillan remontissa pyörällä liikkuvat ahdettiin vaaralliseen ränniin. Länsiväylää pitkin pääsee autolla keskustaan ja takaisin minuuteissa, sen sijaan Lauttasaaresta tai Etelä-Espoosta Helsinkiin silta on käytännössä ainoa reitti ilman pitkää kiertoa. Silti autoilta ei uskallettu ottaa tilaa sillan käyttäjille.

Remontista nousi muutenkin aivan kohtuuton poru. Kas kun ei vaadittu autotunnelia työmaan ajaksi.

Pyöräliikenteen edistäminen kannattaa ottaa tosissaan myös koronan jälkeen. Kun autoja on liikkeellä vähemmän, ilma on puhtaampaa ja kaupungilla liikkuminen kaikille mukavampaa.

Kirjoittaja on Pyöräliiton puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 2. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 5. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 6. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 7. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 8. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 9. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 12. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 13. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 14. Lukijalta: Esitys oppivelvollisuuden pidentämisestä on koulutusleikkaus Helsingille
 15. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 2. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 10. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 11. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Hus-pomolta kylmäävä laskelma: Tällä vauhdilla koronan toinen aalto iskee jo 2 viikon päästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.