Päätoimittaja Kannala: Koronan ensi-isku Helsingin talouteen yli 500 miljoonaa – maksuvalmius uhattuna ilman valtion tukea

Karri Kannala

Karri Kannala

Karri Kannala

Helsingin kaupungin taloustilanne heikkenee merkittävästi koronaepidemian takia. Verotulojen ennakoidaan putoavan yli 300 miljoonaa euroa, kaupungin rahoitusjohtaja Tuula Saxholm arvioi Helsingin Uutisten haastattelussa.

Samaan aikaan sotemenot kasvavat 150–200 miljoonaa. Toimintatuottojen ennustetaan putoavan 50 miljoonalla eurolla. Muita menolisäyksiä ja tulojen menetyksiä uskotaan koituvan 30–50 miljoonaa euroa.

Tammi–maaliskuun talouskatsaus tulee kaupungin johdon käsittelyyn huhtikuun lopulla ja kaupunginhallitukseen heti sen jälkeen.

Koronatilanteen vaikutuksia talouteen on Saxholmin mukaan analysoitu laajasti maaliskuun puolivälistä alkaen. Helsingille aiheutuvia kustannuksia ja tulomenetyksiä on arvioitu muiden kuntien ja valtiovarainministeriön kanssa. Vaikutus ulottuu myös vuosiin 2021 ja 2022.

Valtio on luvannut kompensoida talousvaikutuksia kunnille. Helsinki toivoo, että kuntia tuettaisiin mahdollisimman pian konkreettisesti ja mittaluokaltaan riittävästi.

Kaupungin taloustilannetta seurataan nyt erittäin tiiviisti. Helsingin maksuvalmius oli lähtötilanteessa hyvällä tasolla, mutta koronatilanteen aiheuttamat muutokset verotilityksissä ovat niin suuria, että ne vaikuttavat maksuvalmiuteen, ellei valtion kompensaatio toteudu nopeasti, Saxholm tähdentää.

Kriisillä on myös välillisiä vaikutuksia. Pitkäkestoisempia menolisäyksiä on odotettavissa riippuen siitä, kuinka hyvin kriisin negatiivisia vaikutuksia pystytään torjumaan heti alkuvaiheessa.

Helsinki varautuu myös siihen, että se voi joutua ottamaan lisää velkaa. Tällä hetkellä Saxholm ei näe tarvetta leikkauksiin tai lomautuksiin. Ennemminkin kaupunki harkitsee vapautuvien resurssien kohdentamista sinne, missä niitä poikkeustilanteessa tarvitaan. Jos kriisi jatkuu pidempään kuin muutaman kuukauden ja pahenee, muuttunee tilanne myös leikkauslistojen suhteen.

Kaupungin kannattaa nyt kertoa avoimesti ja tiiviisti taloustilanteensa kehittymisestä. Se lisää niin asukkaiden kuin valtuutettujenkin kriisitietoisuutta, mikä puolestaan helpottaa vaikeiden päätösten tekemistä, kun niitä väistämättä alkaa tulla eteen. Vähintään yli puolen miljardin edestä.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut