Päätoimittaja Kannala: Lomautusaallon tuhoa ei vielä ymmärretä – ja ammattiliitot ovat siitä hiljaa

Päätoimittaja Kannala

Lomautusten konkretisoituessa ja massatyöttömyyden uhatessa Suomea, ovat ammattiliitot olleet yllättävänkin hiljaa jäsenistönsä, eli yritysten työntekijöiden tilanteesta.

Sen sijaan ay-väki on ollut voimallisesti vahvistamassa viestiä yritysten hädästä ja patistanut hallitusta toimiin työpaikkojen turvaamiseksi. Työmarkkinajärjestöt pääsivät myös erittäin nopeasti sopuun muun muassa yt-prosessin ja lomautusten nopeuttamisesta. Hyvä niin, ratkaisut auttavat akuutin kriisin hoidossa.

Ammattiliitoissa ymmärretään, että tuki yritykselle on tukea myös kotitalouksille ja palkansaajille Konkurssiin mennyt yritys on nimittäin erittäin huono palkanmaksaja.

En kuitenkaan vielä ammattiliittojen kohdalla usko uuteen normaaliin. Pelisilmä koronan ensimetreillä on ollut kiitettävä, mutta vaateet palkankorotuksista palannevat aikanaan. Pelkäänpä, että liian aikaisin.

Yksi syy ammattiliittojen hiljaiseloon yksittäisen työntekijän näkökulmasta voi olla myös se, että liitoissa tiedostetaan työttömyyskassojen joutuvan äärimmäisen lujille massalomautusten ja -työttömyyden edessä. Kaikilla liitoilla raha kassassa ei edes välttämättä riitä. Pelkästään valtava hakemusruuhka aiheuttaa ennennäkemättömiä ongelmia. Liittojen "liian aktiivinen" viestintä voisi pahentaa niiden tilannetta entisestään.

Toinen syy siihen, että lomautuslaineet eivät ole vielä lyöneet korkeammalle, lienee se, että lomautettuna on nyt paljon nuoria palvelualan työntekijöitä. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla on paljon nuoria työntekijöitä, joille lomautus on täysin uusi kokemus. Ovatko nämä ihmiset vielä edes sisäistäneet, että tämä ei ole ohi kuukaudessa? Herätäänkö hätään vasta, kun tili on miinuksella ja oma talous kriisiytyy? Veikkaan, että kuukauden kuluttua tämä aalto vyöryy äänekkäänä ja korkeana.

Korona-lomautukset ovat iskeneet määrällisesti pahiten Uudellemaalle, mutta erityisesti myös siksi, että asumiskulu täällä on kova. Lomautus, korkea asumiskustannus ja olematon taloudellinen puskuri ovat yhdessä tekemätön paikka. Ja tällaisia kohtaloja on Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla paljon.

Hallituspuolueiden kansanedustajien keskuudessa on jo puhuttu siitä, pitäisikö valtion asettaa kriteerejä yritysten osinkojen maksuun. On vain ajankysymys, milloin tämä aihe nousee myös ammattiliittojen pääpuheenaiheeksi ja aseeksi lomautus- ja työttömyyskeskustelun kylkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut