Päätoimittaja Kannala: Uusjako – korona myllää yrityskentän ja työelämän

Karri Kannala

Kun korona aikanaan taittuu ja nousu alkaa, käynnistyy myös monien markkinoiden uusjako.

Ravintola-ala on yksi elinkeinoelämän suurimmista korona-uhreista. Moni ravintola menee kokonaan nurin, eikä samalla yrittäjällä välttämättä enää ole mahdollisuutta käynnistää liiketoimintaa uudelleen tai avata uutta paikkaa.

Sama ilmiö koskee monia muita aloja: tapahtumat, kulttuuri, kampaamot ja ylipäänsä yksityiset kivijalkaliikkeet ovat lujilla. Samoin pienet palvelualan yritykset.

Hallitus on verkkaisen alun jälkeen parantanut juoksuaan myös yritysten tukemisen suhteen. Rahoitusta on tarjolla, samoin yrittäjien ja työantajien vastuita on helpotettu.

Iso haaste on kuitenkin sekava tukiviidakko. Lukuisat yrittäjät ovat ymmällään siitä, mistä ja miten rahoitusta voi hakea. Media, yrittäjäjärjestöt ja moni muu taho pyrkii kokoamaan avuksi selkeitä ohjeita, linkkejä ja jakaa muutenkin neuvoja.

Monella yrittäjällä ei kuitenkaan ole aikaa, osaamista tai jaksamista etsimiseen ja sen jälkeen hakemusten laatimiseen. Tätä palautetta tulee kentältä jatkuvasti. Toivottavasti Finnvera ja kumppanit vääntävät rautalankamalleja mahdollisimman nopeasti.

Uusjako on samaan aikaan uhka ja mahdollisuus. Hyvässä kunnossa ollut ravintolayritys, joka onnistui ajamaan kulut hallitusti alas koronan ajaksi, voi päästä nopeasti kiinni kasvuun ja avata uusia yksikköjä hyville sijainneille, joista entiset ovat kuolleet pois. Tilaa toimia on aiempaa enemmän, kun kilpailijoita on pudonnut pelistä pois. Tyhjempi kenttä antaa mahdollisuuden myös täysin uusille tulijoille, jos vain pääomaa löytyy. Sama pätee monille muille aloille.

Toivoa sopii, että yksityisten yritysten kenttä ja erikoisliikkeiden kirjo ei koronan myötä katoa liiaksi. Isoilla ketjuilla on enemmän puskureita ja myös ne haluavat kasvattaa markkinaosuuttaan koronan jälkeen. Siihen niillä on myös otollinen tilaisuus.

Uusjako pätee myös työvoimaan. Työttömiä on aiempaa enemmän ja kaikki vanhat työpaikat eivät tule takaisin – niitä syntyy uusille aloille uusin osaamisvaatein. Kuka pääsee niihin kiinni, kuka jää rannalle ruikuttamaan? Aika näyttää.

Työelämä muuttaa muutenkin muotoaan. Koronan myötä digi- ja etätyöloikka on valtava. Vanhaa normaalia ei enää ole, on uusi normaali.

Näiden muutosten myötä voisi kuvitella, että myös hyvä- ja huono-osaisten roolit keikahtavat. Osittain ehkä, mutta halu menestyä ja tehdä paljon työtä sen eteen vaikuttaa koronan jälkeenkin siihen, miten kukakin henkilökohtaisesti Suomessa voi ja pärjää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut