Päätoimittaja Kannala: Kiitos opettajat, kotiäidit ja -isät sekä tarhatädit ja -sedät

Karri Kannala

Koronan takia perheet viettävät paljon normaalia enemmän aikaa kotonaan, yhdessä. Kaiken kurjuuden ohella korona-arki nostaa esiin myös paljon arvokkaita asioita, joita aikuinen ei hyvinvointivaltion normaalissa päivärytmissä usein edes ymmärrä arvostaa.

Varhaiskasvatuksen työntekijät ja opettajat peruskoulusta toiselle asteelle saakka alkavat jo ensimmäisen poikkeusviikon jälkeen tuntua arjen sankareilta. Veikkaan, että kuukauden päästä heitä jo palvotaan. Eikä syyttä.

Kun lapset ovat koko päivän kotona, alkavat vanhemmat todella ymmärtää, kuinka arvokas asia toimiva päivähoito- ja koulujärjestelmä on. Lasten aktiviteettien, ruokailun ja opettamisen järjestäminen ovat rankkaa ja jatkuvaa työtä. Bonuksena päälle tulee vielä erotuomarin rooli lukuisissa riitatilanteissa joka päivä.

Opettajat ovat ottaneet muuttuneen tilanteen hienosti haltuun. Tehtäviä tulee kotiin päivittäin, palautetta kerätään ja neuvoja jaetaan. Moni perhe tarvitsee apua arjesta selviämiseen, onneksi sitä on tarjolla. Valitettavasti on myös niitä koteja, joissa esimerkiksi koulun lämpimän aterian tarjoaminen kotona on ylivoimaisen vaikeaa.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta pyörii paljolti talkootyönä. Seura-aktiivit ja työpäivänsä jälkeen joukkueenjohtajina toimivat isät ja äidit saavat koronan jälkeen paljon aiempaa suuremman arvostuksen.

Korona nostaa esiin myös ne ehkä kaikkein näkymättömimmät arjen sankarit: kotona lapsiaan hoitavat äidit ja isät, vielä nykyäänkin useimmiten äidit.

Monen etätöihin siirtyneen silmät ovat auenneet, kun puolison kiireinen kotiarki on omin silmin nähtävissä joka päivä.

Koronan taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset ovat kauheat, mutta perusarvojen osalta korona varmasti ravistelee hereille monta yksilöä ja perhettä. Kun arki aikanaan asettuu uomiinsa, olisi suomalaisten hyvä muistaa koronakuukausien ajatuksensa ja arvottaa omaa toimintaansa niiden pohjalta.

Sama pätee myös työhön – senkin arvostus tajutaan usein vasta, kun palkkapäivä vaihtuu tukien odotteluun. Perhearki ilman palkkatuloa on vielä raskaampi yhdistelmä kuin perhearki ja etätyö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut