Päätoimittaja Kannala: Kiitos opettajat, kotiäidit ja -isät sekä tarhatädit ja -sedät

Koronan takia perheet viettävät paljon normaalia enemmän aikaa kotonaan, yhdessä. Kaiken kurjuuden ohella korona-arki nostaa esiin myös paljon arvokkaita asioita, joita aikuinen ei hyvinvointivaltion normaalissa päivärytmissä usein edes ymmärrä arvostaa.

Varhaiskasvatuksen työntekijät ja opettajat peruskoulusta toiselle asteelle saakka alkavat jo ensimmäisen poikkeusviikon jälkeen tuntua arjen sankareilta. Veikkaan, että kuukauden päästä heitä jo palvotaan. Eikä syyttä.

Kun lapset ovat koko päivän kotona, alkavat vanhemmat todella ymmärtää, kuinka arvokas asia toimiva päivähoito- ja koulujärjestelmä on. Lasten aktiviteettien, ruokailun ja opettamisen järjestäminen ovat rankkaa ja jatkuvaa työtä. Bonuksena päälle tulee vielä erotuomarin rooli lukuisissa riitatilanteissa joka päivä.

Opettajat ovat ottaneet muuttuneen tilanteen hienosti haltuun. Tehtäviä tulee kotiin päivittäin, palautetta kerätään ja neuvoja jaetaan. Moni perhe tarvitsee apua arjesta selviämiseen, onneksi sitä on tarjolla. Valitettavasti on myös niitä koteja, joissa esimerkiksi koulun lämpimän aterian tarjoaminen kotona on ylivoimaisen vaikeaa.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta pyörii paljolti talkootyönä. Seura-aktiivit ja työpäivänsä jälkeen joukkueenjohtajina toimivat isät ja äidit saavat koronan jälkeen paljon aiempaa suuremman arvostuksen.

Korona nostaa esiin myös ne ehkä kaikkein näkymättömimmät arjen sankarit: kotona lapsiaan hoitavat äidit ja isät, vielä nykyäänkin useimmiten äidit.

Monen etätöihin siirtyneen silmät ovat auenneet, kun puolison kiireinen kotiarki on omin silmin nähtävissä joka päivä.

Koronan taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset ovat kauheat, mutta perusarvojen osalta korona varmasti ravistelee hereille monta yksilöä ja perhettä. Kun arki aikanaan asettuu uomiinsa, olisi suomalaisten hyvä muistaa koronakuukausien ajatuksensa ja arvottaa omaa toimintaansa niiden pohjalta.

Sama pätee myös työhön – senkin arvostus tajutaan usein vasta, kun palkkapäivä vaihtuu tukien odotteluun. Perhearki ilman palkkatuloa on vielä raskaampi yhdistelmä kuin perhearki ja etätyö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 13. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 14. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 9. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.