Päätoimittaja Kannala: Korona alkaa jakaa Suomea

Karri Kannala

Paine Uudenmaan maakunnan eristämiseksi kasvaa kovaa vauhtia.

PääministeriSanna Marin (sd.) linjasi tänään Ylen Ykkösaamussa, että hallitus on tarvittaessa valmis eristämään Uudenmaan maakunnan muusta Suomesta ja liikkumisrajoituksiakin on valmius käyttää.

Keskustelu on päivän mittaan koventunut ja muun muassa Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervolavaatii kirjoituksessaan Uudenmaan eristämistä, jotta muuta maata voidaan suojata

Mervola ei ole vaateensa kanssa yksin. Painetta asiaan tulee myös lukuisilta kansanedustajilta Uudenmaan ulkopuolelta.

Mahdollinen tarve Uudenmaan eristämiselle on myös alueen omien (sis. Helsingin vaalipiiri) kansanedustajien tiedossa, mutta sitä ei haluta hevin sanoa ääneen.

Uudenmaan eristäminen on noussut esiin erityisesti kahdesta syystä. Korona leviää väkiriikkaalla pääkaupunkiseudulla luonnollisestikin muuta maata nopeammin. Lisäksi HUS:n toimintaan ei olla tyytyväisiä, vaan sekavasti tihkuva tieto muun muassa kertakäyttöisistä suojatarvikkeista ruokkii epävarmuutta.

Kaupunkipyörät on yksi ilmentymä Uudenmaan ja muun Suomen vastakkainasettelusta. Tai paremminkin pääkaupunkiseudun ja muun Suomen, kehysuusimaa menee niin sanotusti pesuveden mukana.

Helsinki katsoo, että kaupunkipyöräkautta aikaistamalla vähennetään joukkoliikenteen käyttöä ja hidastetaan siten koronan leviämistä. Uudenmaan ulkopuolella moni kummastelee, miten korona ei leviäisi kaupunkipyörien kahvojen kautta. Kaikki eivät käytä hanskoja ja sää lämpenee kevään myötä. HUS:n läheltä pyörän napannut jättää sen viereiseen kaupunginosaan ja seuraava polkija nappaa menopelin käyttöönsä, kyllä korona leviää. Näin totesi keskustelussa eräs kansanedustaja.

On syytä muistaa, että Uudenmaan asukkaat eivät ole syyllisiä koronaan. Vastakkainasettelu ei edistä kansakunnan etua.

Jos hallitus ja viranomaiset katsovat, että Uudenmaan eristäminen on Suomen etu, se kannattaa tehdä. Ja mieluummin ajoissa kuin myöhässä.

Eristys tai ei, jokaisen pääkaupunkiseudun asukkaan pitää kantaa oma vastuunsa ja noudattaa ohjeistusta tartuntariskin minimoimiseksi. Korona ei ole leikin asia. Kaikkein vähiten Uudellamaalla, missä terveydenhoito joutuu lujille jo suuren väestömäärän takia. Yhtään turhaa tartuntaa ei tarvita tilannetta kuormittamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 13. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 14. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 9. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.