Päätoimittaja Kannala Korona alkaa jakaa Suomea

Karri Kannala

Paine Uudenmaan maakunnan eristämiseksi kasvaa kovaa vauhtia.

PääministeriSanna Marin (sd.) linjasi tänään Ylen Ykkösaamussa, että hallitus on tarvittaessa valmis eristämään Uudenmaan maakunnan muusta Suomesta ja liikkumisrajoituksiakin on valmius käyttää.

Keskustelu on päivän mittaan koventunut ja muun muassa Sanomalehti Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervolavaatii kirjoituksessaan Uudenmaan eristämistä, jotta muuta maata voidaan suojata

Mervola ei ole vaateensa kanssa yksin. Painetta asiaan tulee myös lukuisilta kansanedustajilta Uudenmaan ulkopuolelta.

Mahdollinen tarve Uudenmaan eristämiselle on myös alueen omien (sis. Helsingin vaalipiiri) kansanedustajien tiedossa, mutta sitä ei haluta hevin sanoa ääneen.

Uudenmaan eristäminen on noussut esiin erityisesti kahdesta syystä. Korona leviää väkiriikkaalla pääkaupunkiseudulla luonnollisestikin muuta maata nopeammin. Lisäksi HUS:n toimintaan ei olla tyytyväisiä, vaan sekavasti tihkuva tieto muun muassa kertakäyttöisistä suojatarvikkeista ruokkii epävarmuutta.

Kaupunkipyörät on yksi ilmentymä Uudenmaan ja muun Suomen vastakkainasettelusta. Tai paremminkin pääkaupunkiseudun ja muun Suomen, kehysuusimaa menee niin sanotusti pesuveden mukana.

Helsinki katsoo, että kaupunkipyöräkautta aikaistamalla vähennetään joukkoliikenteen käyttöä ja hidastetaan siten koronan leviämistä. Uudenmaan ulkopuolella moni kummastelee, miten korona ei leviäisi kaupunkipyörien kahvojen kautta. Kaikki eivät käytä hanskoja ja sää lämpenee kevään myötä. HUS:n läheltä pyörän napannut jättää sen viereiseen kaupunginosaan ja seuraava polkija nappaa menopelin käyttöönsä, kyllä korona leviää. Näin totesi keskustelussa eräs kansanedustaja.

On syytä muistaa, että Uudenmaan asukkaat eivät ole syyllisiä koronaan. Vastakkainasettelu ei edistä kansakunnan etua.

Jos hallitus ja viranomaiset katsovat, että Uudenmaan eristäminen on Suomen etu, se kannattaa tehdä. Ja mieluummin ajoissa kuin myöhässä.

Eristys tai ei, jokaisen pääkaupunkiseudun asukkaan pitää kantaa oma vastuunsa ja noudattaa ohjeistusta tartuntariskin minimoimiseksi. Korona ei ole leikin asia. Kaikkein vähiten Uudellamaalla, missä terveydenhoito joutuu lujille jo suuren väestömäärän takia. Yhtään turhaa tartuntaa ei tarvita tilannetta kuormittamaan.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut