Päätoimittaja Kannala: Poliittinen peli käy kuumana, vaikka julkisuudessa puhutaan kansakunnan edusta

Hallitus on esiintynyt tällä viikolla päättäväisesti. Erityisesti pääministeri Sanna Marinia (sd.) on kehuttu ryhdikkäästä ja jämäkästä esiintymisestä, johtajuudesta. Esiintyminen kameroiden edessä on kiistämättä tämän kuvan välittänyt.

Myös puolueet ovat hädän hetkellä puhaltaneet yhteen hiilen – päätös valmiuslain käyttöönotosta syntyi yksimielisesti ja kivuttomasti. Eduskunnassa on kuultu tunteikkaita ja vetoavia puheenvuoroja siitä, kuinka kriisissä ei ole hallitus- ja oppositiopuolueita, on vain kansakunnan yhteinen etu.

Sosiaalisessa mediassa on vauhdilla levinnyt meemi: "Hämmentäviä uutisia politiikan saralla, kaikki ovat saaneet mitä halunneet. Perussuomalaiset saivat rajat kiinni, vihreät lentokoneet maahan, vasemmisto kauppojen hyllyt tyhjiksi, keskusta Väyrysen kotikaranteeniin, kokoomus yritystukihanat auki ja kristilliset baarit kiinni."

Eduskunnan vaikuttavien puheiden ja hallituksen infotilaisuuksien taustalla poliittinen peli kuitenkin jatkuu. Tahtotila ja valmius yhteisten asioiden hoitamiseksi on varmasti ja selvästi noussut, mutta se ei tarkoita, etteikö kulisseissa tehtäisi myös muuta. Se on hyvä myös äänestäjien tiedostaa ja tietää.

Tampereella kaupunginvaltuustonkokous sai koronan lisäksi vielä extramaustetta, kun demariryhmä hajosi kahtia. Riitainen ja jopa kolmeen kuppikuntaan jo pitkään jakautunut porukka levähti lopulta liitoksistaan, kun Atanas Aleksovski ja kolme muuta lähtisivät. Ero tapahtui käytännössä samaan aikaan, kun niin ikään Tampereen demariryhmään kuuluva Marin piti pääministerinä tiedotustilaisuutta valmiuslaista.

Valtapeliä käydään niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti, vaikka korona jyllää. Hetki oli Tampereella otollinen, kun Marinilla on nyt kädet täynnä muuta tärkeämpää.

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja sillä on iso painoarvo myös valtakunnanpolitiikassa. SDP ja kokoomus ovat vuosikymmeniä kisanneet Mansen ykköspuolueen, ja nykyään pormestarin paikasta. Nyt vaaka kallistui kokoomuksen suuntaan. Kunnallisvaaleihin on vuosi.

Iltalehti kertoi keskiviikkona, että Marin ja vasemmistoliitto epäröivät kovien korona-toimien käyttöönottoa, mutta muut puolueet ja presidentti runnoivat ne läpi, onneksi. Vääntö kulisseissa oli kova.

Iltalehden ansiokas journalismi antaa lukijalle varsin eri kuvan, kuin pääministerin ja hallituksen jämäkkä esiintyminen salamavaloissa.

Toivottavasti korona-kriisi suitsee vielä lisää poliittista peliä, sillä siihen ei nyt ole varaa. Suomen talous ja taloudellinen tulevaisuus ovat rotkon partaalla. Ihmisten terveydestä puhumattakaan.

Median tehtävä on, näinäkin aikoina, kertoa myös tästä pelistä, jotta äänestäjät voivat seuraavissakin vaaleissa tehdä päätöksensä muidenkin kuin kiiltokuvien pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 2. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 3. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 4. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 11. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 12. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 13. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 14. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 15. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 11. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 12. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 13. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 14. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 15. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.