Päätoimittaja Kannala Poliittinen peli käy kuumana, vaikka julkisuudessa puhutaan kansakunnan edusta

Hallitus on esiintynyt tällä viikolla päättäväisesti. Erityisesti pääministeri Sanna Marinia (sd.) on kehuttu ryhdikkäästä ja jämäkästä esiintymisestä, johtajuudesta. Esiintyminen kameroiden edessä on kiistämättä tämän kuvan välittänyt.

Myös puolueet ovat hädän hetkellä puhaltaneet yhteen hiilen – päätös valmiuslain käyttöönotosta syntyi yksimielisesti ja kivuttomasti. Eduskunnassa on kuultu tunteikkaita ja vetoavia puheenvuoroja siitä, kuinka kriisissä ei ole hallitus- ja oppositiopuolueita, on vain kansakunnan yhteinen etu.

Sosiaalisessa mediassa on vauhdilla levinnyt meemi: "Hämmentäviä uutisia politiikan saralla, kaikki ovat saaneet mitä halunneet. Perussuomalaiset saivat rajat kiinni, vihreät lentokoneet maahan, vasemmisto kauppojen hyllyt tyhjiksi, keskusta Väyrysen kotikaranteeniin, kokoomus yritystukihanat auki ja kristilliset baarit kiinni."

Eduskunnan vaikuttavien puheiden ja hallituksen infotilaisuuksien taustalla poliittinen peli kuitenkin jatkuu. Tahtotila ja valmius yhteisten asioiden hoitamiseksi on varmasti ja selvästi noussut, mutta se ei tarkoita, etteikö kulisseissa tehtäisi myös muuta. Se on hyvä myös äänestäjien tiedostaa ja tietää.

Tampereella kaupunginvaltuustonkokous sai koronan lisäksi vielä extramaustetta, kun demariryhmä hajosi kahtia. Riitainen ja jopa kolmeen kuppikuntaan jo pitkään jakautunut porukka levähti lopulta liitoksistaan, kun Atanas Aleksovski ja kolme muuta lähtisivät. Ero tapahtui käytännössä samaan aikaan, kun niin ikään Tampereen demariryhmään kuuluva Marin piti pääministerinä tiedotustilaisuutta valmiuslaista.

Valtapeliä käydään niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti, vaikka korona jyllää. Hetki oli Tampereella otollinen, kun Marinilla on nyt kädet täynnä muuta tärkeämpää.

Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja sillä on iso painoarvo myös valtakunnanpolitiikassa. SDP ja kokoomus ovat vuosikymmeniä kisanneet Mansen ykköspuolueen, ja nykyään pormestarin paikasta. Nyt vaaka kallistui kokoomuksen suuntaan. Kunnallisvaaleihin on vuosi.

Iltalehti kertoi keskiviikkona, että Marin ja vasemmistoliitto epäröivät kovien korona-toimien käyttöönottoa, mutta muut puolueet ja presidentti runnoivat ne läpi, onneksi. Vääntö kulisseissa oli kova.

Iltalehden ansiokas journalismi antaa lukijalle varsin eri kuvan, kuin pääministerin ja hallituksen jämäkkä esiintyminen salamavaloissa.

Toivottavasti korona-kriisi suitsee vielä lisää poliittista peliä, sillä siihen ei nyt ole varaa. Suomen talous ja taloudellinen tulevaisuus ovat rotkon partaalla. Ihmisten terveydestä puhumattakaan.

Median tehtävä on, näinäkin aikoina, kertoa myös tästä pelistä, jotta äänestäjät voivat seuraavissakin vaaleissa tehdä päätöksensä muidenkin kuin kiiltokuvien pohjalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut