Päätoimittaja Kannala: Kisa Uudenmaan muuttovoitosta kiihtyy

Karri Kannala

"Helsingin keskustan kaupallinen vetovoima on uhattuna. Näin uskovat monet elinkeinoelämän ammattilaiset sekä osa sijoittajista ja Helsingin kaupungin poliitikoistakin.

Mikäli merkittävän kaupan alan toimijan ja kiinteistökehittäjän johtoryhmän arvio pitää paikkansa, tulee Helsingin ydinkeskustan kaupallista tarjontaa siirtymään tällä ja seuraavalla vuosikymmenellä merkittävästi kehä I:n tuntumaan. Sama suuntaus on jo meneillään useiden yritysten kohdalla, kun ne muuttavat konttoreitaan kaupungin ulommille kehille – työpaikat ovat paremmin saavutettavissa ja tilakustannukset halvempia.

Vantaa ja Espoo odottavat kieli pitkällä, kun Helsinki eristää keskustansa autoilijoilta. Työpaikkoja ja veroeuroja kaatuu kehyskuntien saaviin."

Edellä kirjoitettu oli lainaus 22.1.2020 pääkirjoituksestani 5.10.2019 puolestaan kirjoitin seuraavasti:

"Takavuosina paljon puhuttu Nurmijärvi-ilmiö – muutto Helsingistä kehyskuntiin – näyttää jälleen nostavan päätään. Vuonna 2018 Helsinki kärsi 2 700 asukkaan muuttotappion pääkaupunkiseudun muihin kuntiin ja koko Helsingin seudulle 3 100 asukkaan tappion.

Helsingin muuttotappio kasvoi etenkin Vantaalle, Keravalle, Järvenpäähän ja Nurmijärvelle sekä myös Espooseen. Saman verran tai enemmän näille alueille Helsingistä muuttaneita on ollut viimeksi vuonna 2007.

Muuttobuumi ei yllätä, kun katsoo asuntojen hintakehitystä. Helsingin on pakko löytää keinoja edullisempaan asumiseen, tai muuten väestörakenteen muutos tulee vain kiihtymään. Kehysvyöhykkeen asukkaat napsivat mieluusti rusinat pullasta, eli hyödyntävät esimerkiksi Helsingin palvelutarjontaa, mutta maksavat veronsa toisaalle."

OP Koti Uusimaan asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntokauppa kiihtyi vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä ja tämän vuoden alku on ollut vielä vauhdikkaampi.

Edellisvuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla myytiin tammikuussa 4,2 prosenttia enemmän asuntoja ja neliöhinnat nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia. Samaan aikaan Uudenmaan kehyskunnissa vastaavat luvut olivat 27,1 ja 4,6 prosenttia. Vuoden edetessä ero toki tasaantunee, mutta trendi on selvä.

Kantaluvut esimerkiksi asuntojen neliöhinnoissa ovat kehysvyöhykkeellä ja pk-seudulla, varsinkin Helsingissä, eri tasoa, eikä kasvuprosentteja siksi pidä tuijottaa sokeasti. Liikenneratkaisut, työpaikkojen siirtyminen lähemmäs kehysvyöhykettä, halvempi ja väljempi asuminen sekä kehysvyöhykkeen yhä vauhdilla parantuva palveluinfra ovat kuitenkin asioita, joilta Helsinki ei voi ummistaa silmiään.

Jos ja kun Helsinki haluaa varmistaa vahvan taloutensa myös tulevina vuosikymmeninä, täytyy sen löytää keinoja houkutella työssäkäyvää, perheellistä väestöä nykyistä paremmin. Muuten käy niin, että hyvien veronmaksajien osuus kääntyy pääkaupungissa laskuun. Keinoja ja tilaa Helsingillä kyllä riittää, jos vain on poliittista tahoa tunnistaa tilanne ja reagoida siihen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 2. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 3. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 4. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 5. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 8. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 9. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 10. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 11. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 2. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 3. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 7. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 8. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 9. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 10. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 11. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 12. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.