Päätoimittaja Kannala: Kotouttaminen voi toimia vasta, kun ongelmat myönnetään ja sitten korjataan

Karri Kannala

Toimeentulotuen saajien osuus osassa maahanmuuttajaryhmistä on korkea kantaväestöön verrattuna vielä vuosien maassaoloajan jälkeen. Esimerkiksi pakolaismaista tulleiden henkilöiden nostamat toimeentulotuet olivat keskimäärin 15-kertaiset vielä 20 massaolovuoden jälkeen verrattuna kantaväestöön.

Myös kaikkien suurimpien maahanmuuttajaryhmien lapset, eli toisen sukupolven maahanmuuttajat, saavat tukia jopa moninkertaisesti enemmän kuin samanikäiset kantaväestön nuoret.

Luvut selviävät tutkija Samuli Salmisen kokoamasta Maahanmuuttajien toimeentulotuet -tutkimusraportista. Salminen on käyttänyt raportissaan tilastokeskuksen kokoamaa rekisteriaineistoa, jonka taustalla ovat THL ja Kela.

Kuntien myöntämät harkinnanvaraiset eli täydentävät tai ehkäisevät toimeentulotuet Salminen on saanut selville yhdistelemällä THL:n ja Kelan tietoja. Raportista selviää, että Suomessa syntyneet toisen polven maahanmuuttajanuoret saavat harkinnanvaraisia tukia kunnilta moninkertaisesti samanikäiseen kantaväestöön verrattuna.

Esimerkiksi 30 prosenttia 19-vuotiaista somalinuorista on saanut harkinnanvaraista toimeentulotukea kunnilta. Kantaväestön luku on noin viisi prosenttia.

Helsingin pohjoisen aikuissosiaalityön päällikkö Anne Qvist kertoi haastattelussamme 13.2, ettei heillä itsellään ole tilastoa, josta selviäisi, onko tuen saaja toisen polven maahanmuuttaja vai ei. Siksi hän ei suostunut kommentoimaan Salmisen kokoamaa tilastoraporttia lainkaan.

Raportti paljastaa karun, mutta taustalla tiedetyn ja hyssytellyn faktan: Suomessa ollaan epäonnistumassa kotouttamisessa. Suomessa tarvittavien työelämätaitojen hankkiminen ja suomen kielen oppiminen ei edisty toivotusti ja ilman näitä taitoja työllistyminen on haastavaa.

Kansanedustaja, helsinkiläinen Terhi Koulumies (kok.) nosti esiin tärkeän pointin: maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen. "Edelleen on kulttuurillisia tekijöitä, minkä vuoksi naisia ei yhteisössä kannusteta lähtemään töihin. Sukupuoliroolit voivat olla edelleen vahvat, naiset nähdään kotiäiteinä."

Toinen epäkohta Koulumiehen mukaan on se, että toimeentulotukea ja vastaanottorahaa maksetaan perheelle, eikä kunkin perheenjäsenen henkilökohtaiselle tilille. Tällöin tuet toimitetaan tavallisesti miehelle. Näin ei tasa-arvoisessa Suomessa pidä toimia.

Helsingin, Espoon ja Vantaan soisi olevan osaltaan hyvin aktiivisia tässä asiassa. Haasteet kasautuvat suuriin kaupunkeihin ja näiden "valuvikojen" korjaamisella olisi iso vipuvaikutus niin talouteen, turvallisuuteen kuin segregaatioonkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 14. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.