Päätoimittaja Kannala: Hallituksen viisikko kiillottaa imagoaan irtopisteitä keräämällä

Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Uudenmaan eristys purettiin keskiviikkona. Hallituksella ei lain edessä ollut muuta vaihtoehtoa, vaikka poliittista erimielisyyttä eristyksen jatkamisesta oli myös hallituspuolueiden kesken.

Laki on laki ja sitä pitää noudattaa, se on yhteiskunnan peruspilari. Se ei kuitenkaan poista perusteltua huolta siitä, että Uudenmaan eristys saatettiin purkaa liian aikaisin. Terveydenhuollon ammattilaisten, tutkijoiden, poliitikkojen ja toki myös maalikkojen keskuudessa oli paljon faktaa siitä, että eristystä olisi epidemian leviämisen hillitsemiseksi ollut syytä jatkaa. Uudenmaan asukkaiden olisi ollut melko helppoa hyväksyä eristyksen jatkuminen, koska siihen oli jo ehditty tottua. Suurta porua ei olisi syntynyt.

Rajoitusten ja suositusten noudattaminen on nyt avainasemassa. Suomessa on onnistuttu erittäin hyvin hidastamaan epidemian etenemistä. Tämän ansiosta Suomi on vasta koronakäyrän alkunousussa, pahin on vasta edessä – vaara ei ole ohi.

Vaikka valtaosa rajoituksia noudattaa, löytyy valitettavan paljon vastuuttomia omaan napaan tuijottajia. Moni suuntaa mökille Uudenmaan ulkopuolelle, suosituksista huolimatta. Uudenmaan sisällä aikuiset liikkuvat suosituissa luonto- ja lenkkeilykohteissa laumoina. Lasten vanhemmat viis veisaavat kokoontumisrajoituksista, koska pääsevät itse helpommalla, kun antavat lastensa koheltaa ulkona. Vastuutonta touhua kanssaihmisiä kohtaan.

Uudenmaan ja koko Suomen kannalta haitallisin vaihtoehto on se, että koronatartunnat ryöpsähtäisivät nyt jyrkkään kasvuun. Se pakottaisi palauttamaan rajoituksia, ehkä aiempaa tiukempina. Talous ja terveys kärsisivät yhä pahemmin.

Vastuutonta on ollut myös poliitikkojen vastuunpakoilu Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustejupakassa. Toimiva johto menetti perustellusti pääministerin ja vastuuministerin luottamuksen, mutta vastuuta on myös hallituksella. Sama pätee suojavarustetilanteeseen ylipäänsä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ovat epäonnistuneet suojavarustetilanteen todellisen tilannekuvan antamisessa kriisin alusta saakka. Kuka tästä kantaa poliittisen vastuun, vai saako hallitus viisikkonsa johdolla jatkaa kiiltokuvaimagonsa kiillottamista?

Presidentti Sauli Niinistö on kriisin aikana vain vahvistanut paikkaansa Suomen arvojohtajana. Hän on ottanut, tai oikeammin jatkanut, aktiivista keskustelurooliaan myös hallituksen ja sisäpolitiikan suuntaan. Tästä häntä on arvosteltu muun muassa puhemies Matti Vanhasen (kesk.) toimesta.

Kansa kuitenkin kiittää Niinistöä. Ja niin kannattaisi kiittää hallituksenkin, vaikka presidentin tarjoama "nyrkki" ristittiinkin toisin.

Näyttää olevan niin, että tarjoaa Marinin hallitukselle neuvoa sitten presidentti (nyrkki) tai kotimainen suuryritys (suojavarusteiden hankinta/tuonti), niin lopputulos on aina sama: rukkaset.

Koronan taustalla hallitus valmistelee myös henkilötunnusten uudistamista. Hallitusohjelmassa linjataan, että henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan osana henkilötunnuksen uudistamista. Uhkana on miljardien lisälasku keskellä koronakriisiä.

Kauanko Marinin sädekehä kestää, ennen kuin kiiltokuva alkaa himmetä äänestäjien silmissä? Kestoon vaikuttaa Marinin kannalta toki myönteisesti se, että hänen vakuuttava esiintymisensä pääsee kansalaisten silmissä oikeuksiinsa, kun vieressä valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) takkuaa esimeriksi hävittäjä-kommenttiensa kanssa. Kontrarsi on iso, Marinin eduksi.

Karri Kannala Kirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut