Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ossi Savolaisen kolumni Tarvitaan kansallinen strategia talouden avaamisesta turvallisesti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on noin 2 000 todettua koronatapausta. Vain pieni osa tartunnan saaneista oireilee, joten määrä on oikeasti paljon suurempi.

Uudellamaalla saattaa hyvinkin olla toistasataa tuhatta koronan sairastanutta ihmistä. Se on hyvä asia. He voivat nimittäin varoajan päätyttyä mennä takaisin töihin. Tätä Uusimaa kaipaa kipeästi.

Eurooppa purkaa jo suojatoimia.

Väitän ja toivon, että tämä tulee pian olemaan todellisuutta myös meillä.

EU laatii jo yhteistä strategiaa talouden käynnistämiseen turvallisesti, ja valtiot ovat saaneet esityksen arvioitavakseen.

Mikäli palaute on myönteinen, saataneen kuun vaihteessa hahmo EU:n polulle ulos jyrkimmistä pandemiarajoituksista.

Yksi vasta-ainetesti maksaa yhden työntekijän päiväpalkan.

Suomi tarvitsee EU:n ohjeiden lisäksi oman kokonaisstrategiansa. Maskien käyttöohjeistuksen lisäksi tarvitaan kansallinen linjaus testeistä.

Yksi vasta-ainetesti maksaa keskimäärin yhden työntekijän päiväpalkan. Mielestäni se on vähän, kun järkyttävä määrä ihmisiä joutuu muuten turhaan syrjään työnteosta.

Terveystalo, Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat saaneet THL:ltä luvan työterveyshuollon puitteissa tehtäviin testauksiin.

Yksityisten tahojen toiminta pitää kytkeä julkisen toimintaan kansallisella kokonaisstrategialla, jotta testaamisen logiikka, aikataulut, seuranta ja tilastointi on koordinoitua ja yhdenmukaista.

Yhtenäinen ohjeistus turvaväleistä, aukioloajoista, rajoista, testeistä, asiakasmääristä, suojavarusteista, kontaktien rajoittamisesta ja dokumentoinnista, sekä muut yksityiskohdat, luovat näkymän turvalliseen yhteiseen siirtymään. Vain tällaisen näkymän myötä syntyy uskallus alkaa käynnistää palvelutuotantoa, tehdä hankintoja ja investoida tulevaisuuteen.

Yhtenäinen ohjeistus luo näkymän turvalliseen siirtymään.

En ole epidemiologi, tilastotieteilijä enkä taloustutkija, mutta sen tiedän, että parturiin pitäisi jo päästä.

Kirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja.