Päätoimittaja Kannala Hampaaton oppositio on jäänyt korona-jyrän alle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi jo viime keväänä puolueen oppositiokauden alkaessa, että kokoomus haluaa tehdä vastuullista oppositiopolitiikkaa ja välttää turhaa populistista huutelua. Hyvä näin.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen aloittaessa pohdittiin myös sitä, kuinka dynaamista oppositiopolitiikkaa ja yhteistyötä kokoomus ja noin vuoden selvästi Suomen suurimman puolueen paikkaa kannatusmittauksissa pitänyt perussuomalaiset pystyvät yhdessä tekemään.

Vastaus näyttää olevan, että eivät pysty, vaikka syöttöjä lapaan on tullut liukuhihnalta.

Posti-gate koitui syksyllä Rinteen kohtaloksi ja pääministeri vaihtui. Kokoomus ja perussuomalaiset terhakoituivat oppositiossa hetkeksi, mutta silti Rinteen lähdön päätti lopulta hallituskumppani keskusta, oppositio ei olisi sitä saanut aikaan. Ei vaikka mediakin oli perustellusti Rinteen ja hallituksen kimpussa.

Koronakriisi ja valmiuslaki vaatii yhteistyötä yli puoluerajojen, sitä on kyetty tekemään. Suomen etu meni kriisin kärjistyessä osin puoluepolitiikan edelle, hyvä niin.

Nyt kun kriisiä hoidetaan ja toimenpiteitä arvioidaan, olisi oppositiolla paikka todella haastaa hallitusta. Varsinkin tiettyjä vastuuministerejä, kuten sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosta, jonka kompurointi suojavaruste-gatessa on tolkutonta sekoilua.

Oppositio ei kuitenkaan pääse telineistä liikkeelle. Yksittäisiä napautuksia tulee, mutta yhteinen jämäkkä rintama puuttuu. Orpo ja Jussi Halla-aho (ps.) puolueineen eivät muodosta Sanna Marinin (sd.) hallitukselle kovinkaan suurta haastetta eduskunnan salissa.

Kokoomuksen kannatus junnaa 17 prosentin paikkeilla. Ruuti puuttuu puolueen tekemisestä. Tilannetta kuvastaa hyvin se, että Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on selvästi äänekkäin ja kantaaottavin kokoomuspoliitikko koko Suomessa, vaikka heitä istuu liuta myös eduskunnassa, oppositiossa.

Halla-ahon perussuomalaisten ääni on jäänyt koronan alle. Se näkyy kannatuksen laskuna. Helsingissä kaikupohja käy entistä pienemmäksi, kun puolue ei saa otetta kaupunkipolitiikasta. Kuihtuuko perussuomalaisten uusi jytky tuhnuksi jo vuosi ennen kuntavaaleja?

Kirjoittaja on Helsingin uutisten päätoimittaja ja Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut