Kolumni: Mieliala, Manta ja matinea koronan aikaan

Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö. Ants Vahter

Mari Männistö29Kirjoittaja

Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa on parhaillaan Mieliala – Helsinki 1939-1945 -näyttely. Näyttely siis on, mutta samalla se ei ole – koska tosiasiassa näyttely syntyy vasta kulttuurinystävän kohdatessa sen.

Näyttely tutkii helsinkiläisten sota-ajan mielialoja ja sen ollessa suljettu, museo on innostunut keräämään kokoelmaansa korona-ajan tuntoja netissä.

Näyttelyn mainio kuraattori Anna Kortelainen puolestaan peilaa nykypäivää historiaan uusissa Mieliala-podcasteissa. Ehkä näyttely siis sittenkin on auki, vaikka fyysisen museon ulkopuolella, digitaalisesti?

”Asumme Helsingissä, mutta kaupunki on poissa. Helsinki on nyt kuin uni tai muistoja menneestä. Kulttuuri, sosiaalinen kanssakäyminen ja kaupungin moninaiset ilot ovat poissa. (…) Helsingin syli on tyhjä, odottava. (…).” Mieliala 15.4.2020

Siinä missä fyysinen Helsinki on tyhjä, digitaalinen kulttuuri-Helsinki on elossa enemmän kuin koskaan. Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset ovat löytäneet keinoja ja voimia tehdä työtään samalla, kun kriisi on iskenyt kulttuurialaan rajusti. Elämyksiä on nopeasti opittu tarjoamaan uusilla tavoilla, joista on iloa myös koronan jälkeen.

Vappuperinteetkin pidetään yllä – etänä ja kotona. Taideyliopiston ylioppilaskunta ei tingi kunniasta lakittaa Havis Amanda, kotibileitä juhlitaan JVG:n keikalla. Helsingin kaupunginorkesterin mielestä vappu ilman vappumatineaa on ollut teeskentelyä jo vuodesta 1883 eikä 2020 tee tästä poikkeusta. Tahtia lyödään kotisohville netissä Virtuaalisesta Helsingistä, Helsinki-kanavalta ja Yle Areenasta ja Yle Radio 1:ssä.

Digitaalinen kulttuuri-Helsinki on elossa enemmän kuin koskaan.

”Suututtaa, kun kaikki hauska on jotenkin epäilyttävää. Koko ajan pitää miettiä, rikkooko kollektiivista, sanoiksi pukematonta vakavuuden vaatimusta.” Mieliala 14.4.2020

(…) Hymyt tekevät varovaista paluuta ihmisten suupieleen, ei kuitenkaan liikaa. Sillä näin vakavina aikoina ei sovi ilakoida, siellä se ilo kuitenkin on, ihmisissä. Mieliala 22.4.2020

Oikeus iloon, taiteeseen ja kulttuuriin on Helsingissä nyt kotoa käsin, kunnes taas turvallisesti kohtaamme siellä missä sen kaikista mieluiten teemme: näyttelyissä, teattereiden katsomoissa, keikoilla ja kirjastoissa – Helsingin sylissä.

Kommentoi