Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jos mansikat maksaisivat mansikoita

Yksi koronakriisin opetuksista on, että suomalainen maatalous on täysin riippuvainen ukrainalaisista työntekijöistä. Mikäli MTK:ta on uskominen, Suomesta ei kerta kaikkiaan löydy ihmisiä, jotka haluaisivat, osaisivat tai jaksaisivat tehdä maatalouden kausitöitä. Keskustelu on pannut ihmettelemään, miten suomalaiset ovat menneinä vuosisatoina saaneet kylvettyä ja korjattua viljansa ilman ukrainalaisia.

Oikeasti kyse on tietysti työvoiman hinnasta, vaikka sitä ei saisi sanoa. Suomalaisen ei kannata ottaa vastaan raskasta työtä sillä hinnalla, jolla ukrainalainen sen tekee. Kyse ei ole viljelijöiden ahneudesta. Jos työntekijöille maksettaisiin enemmän, lisäkustannus siirtyisi tuotteiden hintoihin, eivätkä ne pystyisi kilpailemaan muualta EU:sta tuotavan tullivapaan tavaran kanssa. Jo nyt on vaikeaa, koska vaikka ukrainalainen poimii Suomessa halvalla, laiton afrikkalainen siirtolainen poimii Espanjassa vielä halvemmalla.

Joidenkin mielestä asiat ovat juuri kuten pitääkin. Eräs kokoomuksen kansanedustaja sanoi taannoin täysistunnossa, että ilman ulkomaalaista halpatyövoimaa maksaisimme enemmän ravintolassakäynnistä, remontista, siivoamisesta ja mansikoista ja olisimme sitten köyhempiä. Tämä kuulostaa järkevältä mutta on itse asiassa silmänlumetta. Jos ihminen on esimerkiksi työttömyyden vuoksi tyhjätasku, hän ei osta mansikoita eikä käy ravintolassa, teetä remonttia tai tilaa siivoojaa kotiin, oli hinta kuinka matala tahansa. Hänen rahansa menevät ruokaan, vuokraan ja välttämättömään liikkumiseen. Hintojen polkeminen halpatyövoimalla hyödyttää lähinnä meitä, joilla olisi hyvin varaa maksaa vähän enemmänkin.

Kun tavara liikkuu vapaasti, tuotanto siirtyy halpoihin maihin. Kun työvoima liikkuu vapaasti, palvelut voidaan kotimaassakin tuottaa halvempien maiden ihmisillä. Globalisaation välitön häviäjä on kotimainen duunari, joka menettää työnsä ja jolla ei siksi ole varaa edes niihin halvempiin tuotteisiin ja palveluihin. Varakkaat ovat entistä varakkaampia, ja he voivat rakennuttaa ylimääräisellä rahalla vaikkapa sähköaidan talonsa ympärille pitämään tyytymättömät köyhät loitolla.

Halvat mansikat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Niistä kannattaisi maksaa enemmän.

Halvat mansikat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.