Julkishallinnon kankeudesta ja byrokratialoukuista on puhuttu vuosia. Näitä ominaisuuksia kuntien ja valtion toiminnasta varmasti löytyy yhä koronan jälkeenkin, mutta toivottavasti aiempaa vähemmän.
Etäopetus, virtuaaliset kulttuuri- ja liikuntapalvelut sekä monet muut käytännön toteutukset osoittavat, että esimerkiksi Helsingin kaupunki on koronan pakottamana ottanut valtavan digiloikan, onnistuneesti.
Digiloikan myötä myös kankeus on kaikonnut. Vaikka koronarajoitukset tyhjensivät Helsinkiä, on digitaalinen kulttuuri-Helsinki elossa enemmän kuin koskaan, kirjoitti kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö Helsingin Uutisten kolumnissaan 29.4.
Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset ovat löytäneet keinoja ja voimia tehdä työtään samalla, kun kriisi on iskenyt kulttuurialaan rajusti. Elämyksiä on nopeasti opittu tarjoamaan uusilla tavoilla, joista on iloa myös koronan jälkeen. Tämä Männistön havainto pitää täysin paikkansa. On myös todennäköistä, että uusi tarjoilutapa saa kulttuurin äärelle täysin uutta yleisöä. Heistä kannattaa pitää kiinni jatkossakin.
Kaupungin liikuntapalveluiden digitarjonnan kirjo on monipuolinen. On myös ihailtavaa, kuinka hyvin kaupunki on saanut siirreltyä henkilöstöä uusin, korona-aikaa palveleviin tehtäviin. Myös henkilöstön halu oppia uutta ja muuntautua näyttää olevan hyvällä tasolla.
Huolestuttava ilmiö sen sijaan on se, että kaupunkilaiset ovat peruneet kosolti terveydenhoitoonsa liittyviä aikoja. Ilmiössä on useita huonoja puolia: vaivat eivät näin parannu, vaan pahenevat. Ruuhka koronan jälkeen tulee olemaan kova: jonot venyvät ja sote-henkilöstö kuormittuu entisestään. Nyt kapasiteettia menee tyhjissä sairaaloissa ja muissa palveluyksiköissä "hukkaan". Julkisissa sote-palveluissa on vielä tehtävää digiloikan suhteen.
Helsinki rakensi pikavauhtia kasaan myös kovan kattauksen "kaikkien aikojen etävappuun". Vastuullista, ripeää ja asukkaista välittävää toimintaa – hienoa työtä Helsingiltä!
Kirjoittaja on Helsingin Uutisten päätoimittaja.