Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päätoimittaja Kannala Onko Sanna Marin Helsingin kokoomuksen vaalivoiton takuunainen?

Kevään 2021 kuntavaaleihin on aikaa enää alle vuosi. Helsingissäkin vaalikiima nousee taas kovaa vauhtia, kun koronan aiheuttamasta alkushokista on siirretty niin sanotusti normaaliin koronaolotilaan.

SDP:n kovaan gallupnosteeseen johdattanut pääministeri Sanna Marin vaikuttaa myönteisesti demareiden vaalinäkymiin myös Helsingissä. Ei pelkästään puolueen valtakunnallisen kannatuksen myötä, vaan myös paikallisesti helsinkiläisten demarisiskojensa kautta. Jos tyylikkäät ja kansaan menevät Eveliina Heinäluoma sekä Nasima Razmyar haluavat, he voisivat Marinin vanavedessä kerätä mittavan lisä-äänipotin puolueelleen. Kysymys kuuluukin, haluavatko Helsingin nousevat demaritähdet maksimoida puolueensa vaalimenestyksen Marinia hännystellen vai ajaa pää pystyssä omaa latuaan? Taustatukea olisi tarjolla ministeripestin myötä laajaa näkyvyyttä saavalta kokeneelta ja varmalta Tuula Haataiselta.

Demari-jytkyyn on silti Helsingissä vielä matkaa, koska puolueelta puuttuvat nimekkäät, uskottavat miesehdokkaat. Miesten rooli Helsingin kuntavaaleissa voi muutenkin tulla haasteelliseksi. Löytyykö vihreistä, vasemmistoliitosta ja SDP:stä riittävästi laadukkaita miesehdokkaita vaalien jälkeisen tasa-arvon toteuttamiseksi, kun poliittisia luottamuspaikkoja jaetaan?

Varsinkin vihreissä lahjakkaita, nuoria naispoliitikkoja on paljon. Puolueen sisällä Helsingissä pohditaan jo sitä, että onko ladulla niin paljon ruuhkaa, että Marin vetää yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita lahjakkaita naisia nyt demareiden listoille, kun tie vihreissä on jo valmiiksi tukossa. Tätä rakoa demareiden kannattaisi pyrkiä hyödyntämään maksimaalisesti.

Demareiden nousu Helsingissä olisi kokoomukselle kuin taivaanlahja. Se söisi kannatusta vihreiltä ja vasemmistoliitolta, mikä helpottaisi kokoomuksen kilpailuasetelmaa ja auttaisi sitä pormestaripaikan varmistamisessa, mikä ei ole lainkaan selviö. Samalla kokoomus voisi saada vahvistuneista demareista tukea itselleen tärkeissä asioissa.

Perussuomalaisten ääni on jäänyt koronan alle. Se näkyy kannatuksen laskuna. Helsingissä kaikupohja käy entistä pienemmäksi, kun puolue ei saa otetta kaupunkipolitiikasta. Jussi Halla-ahon kannattaisi panostaa todella siihen, että hän saisi Helsingin kuntapolitiikkaan puolueelleen pätevän ja kokoavan vetäjän. Hänen oma aikansa ei tähän riitä, vaikka osaamista onkin.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja