Päätoimittaja Kannala Lapinlahden kehitys on vihreiden käsissä – kallistuuko vaaka vasemmalle vai oikealle?

Lapinlahden tulevaisuudesta käydään kovaa vääntöä. Hotellin ja hostellin rinnalle on kirinyt vaihtoehto, jossa toiminta jatkuisi nykyisen kaltaisena.

Merkittävässä asemassa päätöksenteossa on SDP:n valtuustoryhmä, joka Eveliina Heinäluoman johdolla on vetämässä kannatuksensa Lapinlahden sairaala-alueen ideakilpailun voittaneelta ehdotukselta. Vasemmistoliitto päätyi jo aiemmin samalle kannalle.

Jos vihreät liittyvät rintamaan, Lapinlahden kehittäminen palaa alkuruutuun. Vihreillä, SDP:llä ja vasemmistoliitolla on enemmistö valtuustossa.

Suurista valtuustoryhmistä vain kokoomus puoltaa selkeästi kiinteistösijoittaja Nrepin suunnitelmaa hotelleineen. Vaikka kokoomus saisi mukaansa kymmenenkin muuta valtuutettua, se jäisi vähemmistöön.

Jännittäväksi tilanteen tekee se, että vihreissä ymmärretään myös Nrepin suunnitelmaa. Valtuustoryhmä on siis jakautunut – ei riitaisasti, mutta harmistuneena siitä, että alueen kehitys näyttää tyssäävän. Esimerkiksi vihreiden valtuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Tuomas Rantanen totesi haastattelussamme, että Nrepin suunnitelma täyttää lautakunnan asettamat kilpailun ehdot ja toteutusta olisi mahdollista muokata kaavoitusprosessissa paljonkin.

Jos sopimus Nrepin kanssa syntyisi, hotellia voitaisiin loitontaa sairaalan päärakennuksesta. Kaikkea ei siis olisi sopimuksenkaan myötä hakattu kiveen.

Demarien kantaan vaikuttivat uudisrakentamisen määrä ja päärakennuksen tulevaisuuden toiminta. SDP haluaa, että rakennuksen historia ja kulttuuriarvot näkyisivät jatkossakin. Käytännössä se tarkoittaa mielenterveystyötä.

Lapinlahden sairaalarakennusten ideakilpailun voittajaksi valittiin maaliskuun alussa ehdotus Lapinlahden kevät. Sen myötä Lapinlahden yhdeksi vetonaulaksi olisi nousemassa muumit. Sairaalan eteläsiipeen suunniteltiin Moomin Charactersin toimitilat ja kirjakustantamo. Ylilääkärin asunto muuttuisi Tove Janssonin kotimuseoksi. Sisäpihalle on tulossa kirja- ja lahjatavarakauppa.

Nrepin ehdotus on mielestäni erinomainen. Alue ansaitsee uuden, arvoisensa elämän vanhaa kunnioittaen. Nyt hankkeen vastustajat vievät pohjan koko ideakilpailulta ja asettavat kaupungin uskottavuuden kyseenalaiseksi. Nykyisellään alue ja sen tilat eivät todellakaan palvele laajasti kaupunkilaisia, päinvastoin.

Toivottavasti vihreät pystyy sorvaamaan ratkaisuehdotuksen, joka kelpaisi myös kokoomukselle ja hanke pääsisi pääpiirteittäin etenemään. Se olisi helsinkiläisten etu.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut