Kolumni Mitä sulle kuuluu?

Tällä hetkellä käymme läpi todellista happotestiä. Yhteydenpito perheenjäseniin ja ystäviin on suuri voimavara ja auttaa monia meistä jaksamaan. Yrittäjillä yhteydenpito myös yhteistyökumppaneihin, asiakkaisiin ja muihin yrittäjiin on tärkeää. Harvoin voidaan tavata, joten yhteydenpito tapahtuu pääasiassa etäyhteyksillä.

Olemmekin tehneet ison digiloikan lyhyessä ajassa. Tammikuun alussa tätä digiloikkaa tai sen nopeutta olisi ollut vaikea uskoa. Etätyökalut ovat monella olleet jo aiemmin käytössä, mutta eivät siinä määrin kuin nyt. Tämä koskee useimpia yrityksiä, mutta etätyökalut ovat erityisen tärkeitä yksinyrittäjille ja vammaisyrittäjille.

Monet yrittäjät Helsingissä ovat joutuneet tekemään myös toisenlaisen digiloikan, eli avaamaan kriisin keskellä verkkokaupan, koska asiakkaiden käynnit myymälöissä ovat dramaattisesti vähentyneet tai täysin loppuneet. Digiloikka on mielestäni positiivinen asia. Kun sitä vaan jatketaan ja kehitetään, olemme paljon valmiimpia uuteen normaaliin, uuteen arkeen, joka koronan jälkeen meitä odottaa.

Yrittäjät ja varsinkin yksinyrittäjät jäävät kovin helposti yksin. Vaikka kassavirta on elintärkeä yrittäjille, on vielä tärkeämpää nyt kysyä ”Mitä sulle kuuluu?” Meidän asiakkaiden on hyvä myös muistuttaa itseämme sekä lähipiirissämme olevia auttamaan ja ostamaan erityisesti pieniltä yrityksiltä. Yhteisen ponnistuksemme avulla hekin selviävät tästä poikkeustilasta.

Kun yrittäjät ovat paljon yksin, eivätkä oikein tiedä mistä hakea tai saada tietoa, apua tai vertaistukea, mentori on yksi taho, joka auttaa. Olen toiminut yrityskummina ja mentorina pääkaupunkiseudulla yli 15 vuotta ja tiedän kokemuksesta, että kynnys ottaa yhteyttä ulkopuoliseen on korkea. He, jotka ovat rohkaistuneet ottamaan yhteyttä, ovat antaneet hyvää palautetta mentoroinnista ja pitäneet sitä arvokkaana. Useat ovat jälkikäteen myös ihmetelleet, mikseivät ottaneet jo aiemmin yhteyttä.

Yrittäjä, nyt ei ole aika jäädä yksin. Mentoriin saa yhteyden esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Yrityskummit ry:n tai Suomen Yrittäjien sivulta.

Pidetään huolta nyt ja tulevaisuudessa toisistamme – ja muistetaan kysyä naapurin yrittäjältäkin, että mitä hänelle kuuluu.

Esko Valkeala

Kirjoittaja on Helsingin Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut