Päätoimittaja Kannala Koronahygienia unohtui jo – puistoissa "saa" joukolla lääppiä toisiansa, mutta ravintolaan ei voi mennä

Helsingin Uutiset julkaisi viime perjantaina jutun otsikolla "Ovatko helsinkiläiset jo tyystin unohtaneet koronan? – puistohengailu ärsyttää ja huolettaa". Lukijan lähettämän vinkin ja kuvan mukaan kokoontumisrajoitukset on jo pitkälti unohdettu ja ulkona hengataan jopa aivan kylki kyljessä.

Lämmin viikonloppu alleviivasi ongelmaa: puistoissa, kaupoissa ja ylipäänsä kaupungilla on alettu liikkua välinpitämättömästi, kuin vailla tietoa ja huolta koronasta.

Hallitus on ilmoittanut koronarajoitusten asteittaisesta purusta. Samaan hengenvetoon se on yrittänyt painottaa, että vaara ei ole ohi – näemmä huonolla menestyksellä. Vaikuttaa siltä, että hygieniatason lasku ja leväperäisen käytöksen lisääntyminen osuu yksiin sen kanssa, kun rajoitusten lieventämisestä kerrottiin.

Suomi onnistui hidastamaan koronan leviämistä erinomaisesti, vaikka suojavarusteista oli ja on pulaa. Hidastaminen onnistui jopa niin hyvin, että osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että epidemiaa pitäisi Suomessa kiihdyttää, jotta taudin läpimeno ei kestäisi liian pitkään. Samaan aikaan toinen asiantuntijaryhmä sanoo, että taudin voisi jopa tukahduttaa.

Näyttää siltä, että puolentoista kuukauden tiukka hygienia, rajoitusten noudattaminen sekä ilmoitetut purkutoimenpiteet ovat helsinkiläisille ja pääkaupunkiseudun väestölle mahdoton yhtälö: "eristykseensä" turtuneiden ihmisten tarkkuus ja huolellisuus ovat kaikonneet, mikä tarjoaa koronalle oivan sauman ryöpsähtää kasvuun.

Koronasta on tullut osa arkea, eikä turtuminen ole ihme. Itsekin huomaan, että monessa jo rutiiniksi luulemassani käytösmallissa täytyy ottaa uusi ryhtiliike.

Helsingin kaupungin sote-johto uskoo koronan kiihtyvän, kun rajoituksia puretaan. Onhan Helsinki taudin keskus ja esimerkiksi ravintola- ja kokoontumisrajoitukset näkyvät juuri pääkaupungissa.

Rajoitusten purku on hyvä asia, mutta ihmisten pitäisi nyt kantaa vastuunsa. Välinpitämättömyyteen ei ole nyt varaa. Pahimmillaan se johtaa uuteen, entistä tiukempaan rajoittamiseen. Sitä tuskin kukaan toivoo, vaikka tällä menolla se voi hyvinkin olla edessä.

Samaan aikaan ravintoloitsijoiden tuska ja kiukku on yhä helpompi jakaa. Heidän elinkeinonsa on pääosin pakkosuljettu, mutta samaan aikaan ihmiset saavat liikkua ja lääppiä toisiansa isoissa ryhmissä, kunhan eivät tee sitä ravintoloissa. Ravintoloissa, joissa henkilökunta voisi vielä asemoida tuolit riittävän etäälle toisistaan, määrittää sisäänotettavien asiakkaiden määrän ja niiden edelleen...

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut