Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vuokrien on joustettava korona-aikana

Koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeusolosuhteet ovat mullistaneet meidän kaikkien elämän. Koronaviruksen aiheuttaman ennennäkemättömän vaikean taloudellisen tilanteen edessä monen ihmisen ja yrityksen tulot ovat romahtaneet, mutta menoja ei ole niin vain mahdollista karsia. Keskeisenä rahareikänä paistaa vuokramenot. Tämä korostuu aivan erityisesti Helsingissä, jossa vuokrien taso on huomattavasti muuta maata korkeampi. Monen helsinkiläisen yrityksen ja asukkaan tilannetta auttaisi nyt konkreettisesti vuokriin kohdistuvat helpotukset.

Vuokranantajien tulee nähdä tilanteen kriittisyys ja olla valmiita kantamaan kortensa kekoon koronakriisistä ylipääsemisen helpottamiseksi. Helsingin kaupunki on jo näyttänyt mallia ja päättänyt jättää perimättä vuokria yritysvuokralaisiltaan, joiden toimintaedellytykset ovat vaakalaudalla koronan takia. Myös esimerkiksi monet taloyhtiöt ovat vapaaehtoisesti laskeneet liiketilojensa vuokrien tasoa.

Taistelussa koronakriisiä vastaan tarvitsemme jokaista. Vuokranantajat voivat helpottaa tilannetta monin tavoin. Vuokranantajat voivat esimerkiksi tilapäisesti jättää perimättä tai laskea liikehuoneistojen vuokria. Myös asuinhuoneistojen osalta tulisi vähintään pidättäytyä vuokrankorotuksista ja irtisanomisista kunnes kriisi on selätetty. Mikäli erityisesti suuret vuokranantajat eivät toteuta yhteisen hädän hetkellä yhteiskunnallista vastuutansa, on tilanteeseen tarvittaessa puututtava lainsäädännöllisin keinoin.

Me emme halua menettää terveitä yrityksiä koronalle. Emme myöskään halua, että valtavat joukot helsinkiläisiä joutuisi muuttamaan kodeistaan tilapäisen taloudellisen ahdinkonsa vuoksi. Jo nyt vuokra-asuntoa vaihdetaan edullisempaan. Ei ole vuokranantajankaan etu, jos vuokralla olevat yritykset joutuvat konkurssiin tai tyhjille jääneeseen liike- tai asuinhuoneistoon ei kriisitilanteen vuoksi niin vain löydykään uutta vuokralaista.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Ratkaisut koronakriisin vaikutuksista selviämiseen on tehtävä ihmisten hyvinvointi edellä. Nyt on syytä rohkeasti vaatia vuokranantajia kantamaan yhteiskuntavastuuta ja helpottamaan ihmisten ja yritysten hätää.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja.