Päätoimittaja Kannala Lapinlahti oli jatkumoa keskustatunnelille – jakolinja Helsingin kaupunkipolitiikassa on piirretty

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi tiistaina Lapinlahden sairaalan myynnin ideakilpailun voittaneelle Nrep Oy:lle. Hylkäyspäätös syntyi äänin 8–4. Vain kokoomus kannatti alkuperäistä ehdotusta.

Lautakunta päätti, että Lapinlahden jatkoa linjaavaa hanketta varten nimitetään selvityshenkilö. Hänen tehtävänään on löytää ratkaisu, jolla rakennukset voidaan korjata suojeluarvot säilyttäen, ja jolla alue säilyy niin puiston kuin rakennusten osalta riittävän avoimessa käytössä.

Kokonaisuuden tulee mahdollistaa mielenterveystyön sekä kansalaisjärjestö- ja kulttuuritoiminnan säilyminen alueella. Rakennusten korjaamiseen ja alueen kehittämiseen etsittäisiin ulkopuolisia toimijoita, mutta myös kaupunki voi jäädä rakennusten omistajaksi.

Kokoomuslaiset lautakunnan jäsenet jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä. Heidän mielestään lautakunnan olisi tullut hyväksyä Nrepin ehdotus.

"Lautakunta päätti vuonna 2018 yksimielisesti, että kaupungin omiin korjaustoimiin ei ryhdytä, vaan alueen tulevaisuus ratkaistaan suunnittelukilpailulla. Myös kilpailun ohjelma hyväksyttiin yksimielisesti. Samoin kilpailun arviointiryhmä päätti yksimielisesti valita ehdotuksen. Voittanut ehdotus vastasi hyvin kilpailuohjelman odotuksiin. Kaupungin talouden kannalta kilpailuehdotuksen tarjous on erittäin hyvä. Pelkästään sairaalarakennuksen peruskorjaus maksaa yli 20 miljoonaa euroa. Asian hylkääminen on myös talouden kannalta vastuuton nykyisessä taloudellisesti epävarmassa epidemiatilanteessa", he perustelevat.

Myös kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho kirjautti samansuuntaiseen eriävän mielipiteen.

Aho ja kokoomuspoliitikot ovat faktisesti ja teknisesti oikeassa. Nyt hankkeen vastustajat veivät pohjan koko ideakilpailulta ja asettavat kaupungin uskottavuuden kyseenalaiseksi. Nykyisellään alue ja sen tilat eivät todellakaan palvele laajasti kaupunkilaisia, päinvastoin.

Lapinlahti on suora jatkumo viime syksyn keskustatunneli-hankkeelle, joka kaatui niin ikään vihervasemmiston toimesta. Iso ero on toki se, että keskustatunnelin hyödyt, haitat ja taloudellinen mittaluokka olivat osin vielä usvan peitossa, kun taas Lapinlahti oli selvä case. Se olisi kaupunkilaisten kannalta pitänyt ehdottomasti toteuttaa.

Iso yhtäläisyys puolestaan on se, että pormestari Jan Vapaavuori (kok.) puolueineen käy julkisesti avointa väittelyä, tai riitaa, vihreiden ja demareiden sekä heidän apulaispormestareidensa kanssa päätöksestä ja tavasta, jolla se syntyi.

Näyttää siltä, että jakolinja Helsingin politiikassa on syntynyt: vihreät on kimpassa demareiden ja vasemmiston kanssa, kokoomus on jäänyt seinäruusuksi, joka ei yksin tai pienryhmien kanssa saa asioita kammettua haluamaansa asentoon.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut