Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Päätoimittaja Kannala Perämies, perähenkilö ei kun esihenkilö

Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45. Tulevaisuudessa 948 työntekijän nimike voi muuttua.

Esimies, palomies, lakimies, talonmies, virkamies... Helsingin kaupungin tasa-arvotoimikunta suositteli viime vuoden lopulla, että esimies-termistä luovutaan. Kaupungin työpaikoilla on otettu alkuvuodesta käyttöön esihenkilö-sana esimiehen tilalle. Viralliset työnimikkeet eivät ole vielä muuttuneet, mutta puhutellessa ja kaupungin sisäisessä viestinnässä käytetään esihenkilö-termiä.

Myös Helsingin pelastuslaitoksella on otettu käyttöön pelastaja palomiehen sijaan. Järjestelmiin asti termi ei ole vielä yltänyt, mutta puheeseen se on jo vahvasti vakiintunut, kertoo Helsingin henkilöstöjohtaja Nina Gros.

Kaupungilla on käytössä erilaisia nimikkeitä 1 274. Listauksesta löytyi 45 ammattinimikettä, joissa on sana "mies". Yhteensä 948 henkilöllä on käytössään mies-loppuinen ammattinimike. Tällaisia ovat esimerkiksi raidemies, laitosmies, mittakirvesmies, tonttiasiamies, mittausmies ja huoltomies. Alat ovat perinteisesti miesvaltaisia.

Helsingin kaupungilla suhtaudutaan henkilöstöjohtajan mukaan myönteisesti nimikkeiden neutralisointiin. Laajempaa sisäistä keskustelua toimialojen ja liikelaitosten kanssa ei ole kuitenkaan vielä käyty. Vanhoista termeistä ei ole tullut työntekijöiltä sanomista, mutta Gros uskoo, että sanomista saattaa tulla siinä vaiheessa, kun nimikkeistöä lähdetään muuttamaan.

Tänä vuonna resurssit eivät kuitenkaan riittäneet ammattinimikkeiden muutosprosessiin, ja sitten iski vielä korona. Tavoitteena on kuitenkin laittaa nimikeasia ensi vuoden toimintasuunnitelmaan.

"Nimikeprosessin käynnistäminen ei ole juuri tässä kriisin keskellä ajankohtaista, sillä se vaatii henkilöresursseja", Gros perustelee. Luojan kiitos, jokin järki sentään on mukana tässäkin hankkeessa.

Osa ammattinimikkeistä on luontevaakin kääntää sukupuolineutraaleiksi. Esimerkiksi pelastaja kuvaa paremmin nykyajan "palomiehen" työtä. Virkamiehelle viranhaltija on hyvä korvike. Lakimies kääntyy helposti juristiksi.

Ammattinimikkeiden, liikennemerkkien ja ties minkä sukupuolineutralisointi alkaa kuitenkin mennä jo yli, varsinkin, kun aletaan häivyttää myös lapsilta käsitystä tytöistä ja pojista. Tasa-arvoa voi ja pitää Suomessa yhä monessa asiassa edistää, mutta ideologia edellä mentäessä se kääntyy itseään vastaan.